Πάντα διαθέσιμος, πάντα έτοιμος να ευχαριστήσω τους άλλους, πάντα πρόθυμος να βάλω τις ανάγκες τους πάνω από τις δικές μου. Η ανάγκη να είμαι “καλός”, να με αποδέχονται, να με αγαπούν, με έκανε να παραμελώ τον εαυτό μου. Ένιωθα πως αν έλεγα “όχι”, θα ήμουν σκληρός, εγωιστής, ίσως ακόμα και κακός. Έτσι, έγινα υπερβολικά καλός. Αλλά αυτό είχε ένα τίμημα: την εσωτερική μου ισορροπία.
Αργά ή γρήγορα, κατάλαβα πως χρειάζομαι όρια. Όρια για να προστατεύσω την ψυχή μου από την εξάντληση. Όρια για να μάθω να λέω “όχι” χωρίς ενοχές. Όρια για να κατανοήσω πως το να είμαι καλός δεν σημαίνει να είμαι υποχωρητικός. Ήταν ένα δύσκολο μάθημα, γεμάτο ανατροπές και αυτοκριτική, αλλά σιγά-σιγά έμαθα πέντε τρόπους να θέτω όρια και να μην αφήνω τον εαυτό μου να καταναλώνεται. Θέλω να τους μοιραστώ μαζί σου.
Πρώτα απ’ όλα, έμαθα να ακούω τη φωνή μέσα μου που μου ψιθύριζε όταν κάτι δεν πήγαινε καλά. Αυτή η φωνή, που συχνά προσπαθούσα να αγνοήσω, είναι ο πυρήνας της αλήθειας μου. Μου έλεγε: “Αυτό που κάνεις, το κάνεις από αγάπη ή από υποχρέωση; Από χαρά ή από φόβο να απογοητεύσεις τους άλλους;”. Όταν έμαθα να ακούω αυτή τη φωνή, κατάλαβα πως πολλά από όσα έκανα δεν ήταν επιλογές της καρδιάς μου, αλλά εξαναγκασμοί. Έμαθα να σέβομαι την αλήθεια μου.
Δεύτερον, αναγνώρισα τη σημασία του να λέω “όχι”. Το “όχι” είναι μια λέξη που μοιάζει σκληρή, αλλά είναι συχνά το πιο τρυφερό δώρο που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου. Όχι, δεν θα δεχτώ άλλη μια υποχρέωση που θα με εξαντλήσει. Όχι, δεν θα δεχτώ να καταπατήσουν τον χρόνο και τον χώρο μου. Όχι, δεν θα ανεχτώ συμπεριφορές που με μειώνουν. Και ανακάλυψα πως, όταν λέω “όχι”, δεν σημαίνει πως απορρίπτω τους άλλους· σημαίνει πως επιλέγω να αποδεχτώ τον εαυτό μου.
Έπειτα, έμαθα να θέτω όρια με τρόπο ευγενικό αλλά σταθερό. Αντί να κρύβομαι πίσω από γενικότητες ή να αποφεύγω τις δύσκολες συζητήσεις, άρχισα να εκφράζω ανοιχτά αυτό που νιώθω. “Λυπάμαι, αλλά δεν μπορώ να το κάνω.” “Αυτή τη στιγμή, χρειάζομαι λίγο χρόνο για τον εαυτό μου.” “Καταλαβαίνω την ανάγκη σου, αλλά πρέπει να σεβαστείς τη δική μου.” Η ειλικρίνεια, όταν συνοδεύεται από καλοσύνη, μπορεί να γεφυρώσει το χάσμα που δημιουργεί η υπερβολική καλοσύνη.
Μια άλλη, πολύτιμη συνειδητοποίηση ήταν το να δίνω προτεραιότητα στον χρόνο μου. Ο χρόνος είναι το πιο πολύτιμο αγαθό που έχουμε, κι όμως, πόσο συχνά τον ξοδεύουμε σε ανθρώπους ή καταστάσεις που δεν μας εμπνέουν; Άρχισα να σκέφτομαι τον χρόνο μου σαν ένα πολύτιμο δοχείο: κάθε μέρα έχει ένα συγκεκριμένο ποσό που μπορώ να διαθέσω. Έμαθα να το γεμίζω με πράγματα που πραγματικά με τρέφουν: στιγμές με τους αγαπημένους μου, δραστηριότητες που με γεμίζουν ενέργεια, χρόνο για τον εαυτό μου. Αν κάποιος ή κάτι δεν χωρούσε σ’ αυτό το δοχείο, δεν ήταν πως δεν άξιζε, αλλά πως εγώ έπρεπε να φροντίσω τη δική μου πληρότητα.
Τέλος, έμαθα να αφήνω πίσω την ενοχή. Η ενοχή είναι ένας βαρύς, αόρατος μανδύας που συχνά μας συνοδεύει όταν προσπαθούμε να θέσουμε όρια. Όμως κατάλαβα πως το να είμαι “αρκετός” για όλους, δεν είναι δική μου ευθύνη. Κάθε άνθρωπος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για τη δική του ευτυχία. Όταν το συνειδητοποίησα αυτό, ένιωσα να απελευθερώνομαι από ένα βάρος που κουβαλούσα χρόνια. Δεν είμαι εδώ για να σώσω κανέναν. Είμαι εδώ για να αγαπώ, να φροντίζω, αλλά και να προστατεύω εμένα.
Τα όρια δεν είναι τείχη. Δεν είναι φράγματα που μας απομονώνουν από τους άλλους. Είναι γέφυρες που μας επιτρέπουν να συνδεόμαστε με τους άλλους από μια θέση σεβασμού και ισορροπίας. Είναι ένας τρόπος να λέμε: “Αυτός είναι ο χώρος μου, κι αυτός είναι ο δικός σου. Ας συναντηθούμε κάπου στη μέση, με σεβασμό.” Και αυτή η μέση είναι ο τόπος όπου ανθίζει η πραγματική, αυθεντική σύνδεση.
Αν νιώθεις πως είσαι υπερβολικά καλός με τους άλλους, ίσως ήρθε η ώρα να πάρεις μια βαθιά ανάσα και να αναρωτηθείς: “Πού βρίσκομαι εγώ μέσα σε όλα αυτά;”. Τα όρια δεν είναι μια μορφή εγωισμού. Είναι η αγάπη που δείχνεις στον εαυτό σου. Και όταν αγαπάς τον εαυτό σου, γίνεσαι πιο ικανός να αγαπάς και τους άλλους. Όχι από εξάντληση, αλλά από πληρότητα.
Μάθε να ακούς τη φωνή σου. Μάθε να λες “όχι”. Μάθε να προστατεύεις τον χρόνο σου. Μάθε να αφήνεις πίσω την ενοχή. Και πάνω απ’ όλα, μάθε να θέτεις όρια με αγάπη – για σένα, για τους άλλους, για τη ζωή.
Γιατί η καλοσύνη δεν είναι αδυναμία. Είναι δύναμη. Και τα όρια είναι η ισορροπία που τη διατηρεί ζωντανή.