Στα λόγια του Βίκτωρ Ουγκώ, «Η φτώχεια φτιάχνει ανθρώπους, ενώ ο πλούτος δημιουργεί τέρατα», κρύβεται μια αλήθεια που γυμνώνει την ψυχή της ανθρώπινης φύσης. Δεν είναι απλώς μια φράση, αλλά ένας καθρέφτης που αντανακλά την πάλη ανάμεσα στην ανάγκη και την υπερβολή, την επιβίωση και την απληστία. Σε αυτές τις λέξεις αναδύεται η αντίθεση δύο κόσμων: εκείνος της έλλειψης που σμιλεύει χαρακτήρες και εκείνος της υπερβολής που συχνά παραμορφώνει.
Η φτώχεια δεν είναι απλώς η απουσία υλικών αγαθών. Είναι μια καθημερινή πρόκληση, μια αδιάκοπη δοκιμασία που αναγκάζει τον άνθρωπο να γίνει δημιουργικός, ανθεκτικός, ευρηματικός. Στην απουσία των υλικών ανέσεων, η φτώχεια διδάσκει την αξία του «λίγου», την τέχνη του να εκτιμάς το μικρό, να βρίσκεις χαρά στα πιο απλά. Έχω δει ανθρώπους που, παρά την ανέχεια τους, ήταν γεμάτοι ζεστασιά, γενναιοδωρία και αφοσίωση. Είναι αυτοί οι άνθρωποι που, μέσα από την ανάγκη τους, μαθαίνουν να αγαπούν, να μοιράζονται, να εκτιμούν. Η φτώχεια, όσο σκληρή κι αν είναι, μπορεί να λειτουργήσει σαν ένας σιωπηλός δάσκαλος που δίνει μαθήματα ψυχικής αντοχής και βαθιάς ανθρωπιάς.
Από την άλλη πλευρά, ο πλούτος, όταν δεν συνοδεύεται από εσωτερική καλλιέργεια, μπορεί να γίνει παγίδα. Ο πλούτος δημιουργεί την ψευδαίσθηση της αυτάρκειας. Σου ψιθυρίζει ότι δεν έχεις ανάγκη κανέναν, ότι μπορείς να εξαγοράσεις τα πάντα – από υλικά αγαθά μέχρι σχέσεις. Ο πλούτος, όταν γίνεται αυτοσκοπός, καλλιεργεί την απομόνωση, την αποξένωση, τον εγωκεντρισμό. Τον έχω δει να φέρνει ανθρώπους σε ένα σημείο όπου οι ανάγκες τους δεν είναι πια πραγματικές, αλλά κατασκευασμένες, όπου η ικανοποίηση δεν έρχεται ποτέ, όσα και αν αποκτήσουν.
Η φτώχεια σε διδάσκει την αξία των σχέσεων. Όταν δεν έχεις τίποτα, το μόνο που σου μένει είναι οι άνθρωποι γύρω σου. Είναι οι φίλοι, οι γείτονες, οι συγγενείς που στέκονται στο πλευρό σου. Οι σχέσεις γίνονται το πραγματικό νόμισμα, η μόνη «περιουσία» που αξίζει να έχεις. Οι πιο δυνατές φιλίες, οι πιο ειλικρινείς δεσμοί συχνά γεννιούνται μέσα σε συνθήκες ανάγκης. Η φτώχεια είναι ένα κάλεσμα να στηριχθείς στους άλλους, να ανοιχτείς, να εμπιστευτείς. Είναι ένα ταξίδι που σε φέρνει πιο κοντά στην ουσία του να είσαι άνθρωπος.
Αντίθετα, ο πλούτος μπορεί να σε απομακρύνει από τους ανθρώπους. Ο πλούσιος, σε πολλές περιπτώσεις, περιβάλλεται από ανθρώπους που έρχονται όχι για τον ίδιο, αλλά για την περιουσία του. Οι σχέσεις γίνονται επιφανειακές, υπολογιστικές, ψυχρές. Η αγάπη γίνεται δύσπιστη, η φιλία αμφίβολη. Και έτσι ο πλούσιος απομονώνεται, βυθίζεται σε μια μοναξιά που δεν έχει να κάνει με την έλλειψη ανθρώπων γύρω του, αλλά με την αδυναμία να εμπιστευτεί. Ο πλούτος μπορεί να σε φυλακίσει σε έναν χρυσό κλωβό, όπου κάθε άγγιγμα μοιάζει ύποπτο, κάθε χαμόγελο κρύβει σκοπιμότητα.
Η φτώχεια φτιάχνει ανθρώπους επειδή σου δείχνει τη σημασία της ευγνωμοσύνης. Όταν έχεις λίγα, μαθαίνεις να εκτιμάς κάθε τι που σου δίνεται. Το πιο μικρό δώρο γίνεται πολύτιμο, το πιο απλό γεύμα μοιάζει πλούσιο. Η ευγνωμοσύνη γίνεται τρόπος ζωής, μια δύναμη που σε κρατά όρθιο ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές. Από την άλλη, ο πλούτος συχνά σβήνει την ευγνωμοσύνη. Όταν έχεις τα πάντα, τίποτα δεν σου φαίνεται αρκετό. Κάθε επιθυμία σου εκπληρώνεται τόσο εύκολα που χάνεις την ικανότητα να τη χαίρεσαι. Η αφθονία γίνεται βάρος, όχι ευλογία.
Και όμως, δεν είναι η φτώχεια από μόνη της που φτιάχνει ανθρώπους, ούτε ο πλούτος που δημιουργεί τέρατα. Είναι ο τρόπος που διαχειριζόμαστε αυτές τις συνθήκες. Ο φτωχός που δεν αφήνει την ανάγκη να τον κάνει σκληρό ή πικραμένο, γίνεται άνθρωπος. Ο πλούσιος που αντιστέκεται στον πειρασμό της αλαζονείας και της αποξένωσης, μπορεί να παραμείνει άνθρωπος. Και οι δύο καταστάσεις είναι προκλήσεις, δυνάμεις που μπορούν να μας διαμορφώσουν προς το καλό ή το κακό.
Θυμάμαι μια φορά που γνώρισα έναν άνθρωπο που είχε τα πάντα: μια τεράστια περιουσία, μια μεγάλη έπαυλη, πολυτελή αυτοκίνητα. Κι όμως, ήταν βαθιά δυστυχισμένος. «Όλα αυτά», μου είχε πει, «δεν με γεμίζουν. Έχω χάσει το νόημα». Από την άλλη, γνώρισα και μια γυναίκα που ζούσε σε ένα μικρό διαμέρισμα, μετά βίας τα έβγαζε πέρα, αλλά κάθε φορά που την έβλεπα είχε ένα χαμόγελο που μπορούσε να φωτίσει έναν ολόκληρο χώρο. «Έχω λίγα», μου είπε, «αλλά έχω ό,τι χρειάζομαι: υγεία, φίλους, αγάπη».
Αυτές οι εμπειρίες με έκαναν να αναρωτηθώ: Τι είναι αυτό που πραγματικά φτιάχνει έναν άνθρωπο; Μήπως η φτώχεια και ο πλούτος είναι μόνο τα εξωτερικά κουστούμια της ζωής μας; Μήπως η πραγματική δοκιμασία βρίσκεται στο πώς αντιδρούμε σε αυτά; Η φτώχεια μπορεί να σε λυγίσει, αλλά μπορεί και να σε κάνει δυνατό. Ο πλούτος μπορεί να σε διαφθείρει, αλλά μπορεί και να σου δώσει την ευκαιρία να κάνεις το καλό.
Οι λέξεις του Βίκτωρ Ουγκώ είναι μια πρόσκληση για προβληματισμό. Μας καλούν να κοιτάξουμε πέρα από τα υλικά αγαθά, να σκεφτούμε τι πραγματικά έχει σημασία. Αν η φτώχεια φτιάχνει ανθρώπους, αυτό συμβαίνει γιατί τους δίνει την ευκαιρία να ανακαλύψουν τον πραγματικό τους εαυτό, να χτίσουν αξίες, να βρουν δύναμη εκεί που νομίζουν ότι δεν υπάρχει. Αν ο πλούτος δημιουργεί τέρατα, αυτό γίνεται όταν ξεχνάμε τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος, όταν αφήνουμε την απληστία και την αλαζονεία να μας κυριεύσουν.
Κάθε φορά που σκέφτομαι αυτή τη φράση, αναρωτιέμαι: Τι είναι τελικά ο άνθρωπος; Είναι το περιβάλλον του; Είναι οι συνθήκες του; Ή μήπως είναι οι επιλογές του; Ίσως η φτώχεια και ο πλούτος να μην είναι τίποτα παραπάνω από μια δοκιμασία. Μια ευκαιρία να αποδείξουμε τι αξίζουμε, τι κουβαλάμε μέσα μας. Γιατί στο τέλος της ημέρας, αυτό που μετράει δεν είναι το τι έχουμε, αλλά το ποιοι είμαστε.
Και αν κάτι μπορούμε να μάθουμε από τον Βίκτωρ Ουγκώ, είναι ότι η ανθρωπιά μας δοκιμάζεται κάθε μέρα. Δοκιμάζεται στην έλλειψη, δοκιμάζεται στην αφθονία. Και μόνο όταν αντέξουμε αυτές τις δοκιμασίες, μπορούμε πραγματικά να πούμε ότι είμαστε άνθρωποι.