Ο Βασίλης Μπισμπίκης γεννήθηκε στο Λουτράκι Κορινθίας στις 29 Οκτωβρίου 1977. Είναι ηθοποιός και σκηνοθέτης.
Ο Βασίλης Μπισμπίκης στα 25 του χρόνια εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και σπούδασε υποκριτική στη Δραματική Σχολή Μαίρης Βογιατζή-Τράγκα.
Advertisement
Ξεκίνησε την πορεία του στο θέατρο, με τις παραστάσεις: Βρωμιά, Λυσιστράτη, Καλός στρατιώτης Σβέικ, Σε στενό οικογενειακό κύκλο, Ευμενίδες και άλλες.
Βασίλης Μπισμπίκης: Το βιογραφικό και η ηλικία του
Το 2008 έκανε την πρώτη του εμφάνιση στην τηλεόραση στις σειρές «Το Δέκα» στον ALPHA και «Ο γητευτής» στον ANT1. Στη συνέχεια έκανε κάποιες σύντομες συμμετοχές στη σειρά μυστηρίου «Σε είδα» και στην ερωτική σειρά «Αληθινοί Έρωτες» στον ALPHA, ενώ ταυτόχρονα πρωταγωνίστησε στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στις παραστάσεις: Λεωφορείο ο Πόθος, Ορέστης, Ματωμένος Γάμος και Ο τουφεκισμός της Σαλονίκης.
Τη σεζόν 2009-2010 έπαιξε στις παραστάσεις «Ερωτική Αναρχία», «Προμηθέας Δεσμώτης» και «Η Τραβιάτα της Λισαβόνας».
2010-2011: Πρωταγωνιστεί στη δραματική σειρά «Τα Μυστικά της Εδέμ» στο MEGA, έχοντας το ρόλο του Λευτέρη Παπαπολίτη.
Το 2011 έλαβε μέρος στη σπονδυλωτή ταινία «Η Πόλη των Παιδιών». Τον επόμενο χρόνο πρωταγωνίστησε στην κοινωνική σειρά του ANT1 «Είναι στιγμές» κι έπαιξε στη θεατρική παράσταση «Ακρότητες».
Το 2014 είχε έναν μικρό ρόλο στην κωμική σειρά «Καλές δουλειές» στον ANT1.
Τη σεζόν 2014-2015 πρωταγωνίστησε στη δραματική σειρά «Δικαίωση» στο MEGA κι έλαβε μέρος στα έργα «Η τρελή του Σαγιό», «Fantastico – Τα δημιουργημένα συμφέροντα», «Το τρελό αίμα» και «Ο χορός του θανάτου στο θέατρο».
Τη σεζόν 2016-2017 πρωταγωνίστησε στην κοινωνική σειρά «Η λέξη που δε λες».
Παράλληλα, έπαιξε στις παραστάσεις Καζιμίρ και Καρολίνα, Δεσποινίς Τζούλια – στην οποία ανέλαβε επίσης τη διασκευή και τη σκηνοθεσία— και Θείος Βάνιας. Την ίδια περίοδο, ανέλυσε δραματουργικά και σκηνοθέτησε το έργο Άρης. Τη σεζόν 2018-2019 έπαιξε στα Cabaret και Άνθρωποι και ποντίκια — το οποίο και σκηνοθέτησε. Παράλληλα, ήταν ο σκηνοθέτης της περιοδείας του Άρη και της θεατρικής παράστασης Πατέρας.
Το 2020 πρωταγωνίστησε στην ταινία «Η Μπαλάντα της Τρύπιας Καρδιάς» και συμπρωταγωνίστησε στο Digger.
Τη σεζόν 2020-2021 πρωταγωνίστησε στον 2ο κύκλο της σειράς «Άγριες Μέλισσες», στον ΑΝΤ1, στον ρόλο του Μάνου Βόσκαρη.
Τη σεζόν 2021-2022 πρωταγωνίστησε στην νεανική μεταφυσική περιπέτεια μυστηρίου «Κομάντα και Δράκοι» στο MEGA.
Τη σεζόν 2022-2023 πρωταγωνιστεί στη νέα δραματική σειρά «Αυτή Η Νύχτα Μένε» στον ALPHA.
Ο Βασίλης Μπισμπίκης πέρασε ζόρικα, αλλά δε μάσησε και καταξιώθηκε. Ακολουθούν μερικές άγνωστες πτυχές της ζωής του.
Μεγάλωσε στο Λουτράκι και ο πατέρας του ήταν γνωστός ποδοσφαιριστής στον Ολυμπιακό Λουτρακίου. Ο ίδιος πάντως, έγινε φανατικός Παναθηναϊκός και οπαδός της Θύρας 13, όπως φαίνεται και σε πρόσφατη φωτογραφία του από το γήπεδο.
Σε συνέντευξή του στη LIFO ανέφερε πως, όταν ήρθε από το Λουτράκι στην Αθήνα ήταν άφραγκος και επιρρεπής στις καταχρήσεις. «Και μέσα στις μεγάλες ταλαιπωρίες που πέρναγα με μάζευαν κυριολεκτικά οι πουτάνες και οι τρανς και με φρόντιζαν. Ζούσα στην Ομόνοια, σε ένα ξενοδοχείο, και ήμουνα συγκάτοικός τους. Όταν είχε κρύο με βοηθούσαν πάρα πολύ, μου άνοιγαν τα μπουρδέλα και καθόμουνα στις σόμπες με τις τσατσάδες», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά. Οι εμπειρίες του αυτές εκφράστηκαν μοναδικά στην παράσταση «Κόκκινα Φανάρια».
Μιλώντας στον Θεοδόση Μίχο και στο The Magazine, αποκάλυψε πως για να τα βγάλει πέρα οικονομικά όσο ζούσε στη γενέτειρά του, το Λουτράκι, δούλευε ως κρουπιέρης στο καζίνο, για τρία χρόνια. Την ίδια περίοδο, σε μια ερασιτεχνική παράσταση, τον ανακάλυψε ο Τάσος Ρούσσος, διευθυντής της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου και του είπε: «παιδί μου εσύ πρέπει να ασχοληθείς πιο σοβαρά με αυτό, έχεις ταλέντο».
Έχει επίσης δουλέψει για να βγάλει τα προς το ζην ως μπάρμαν και σερβιτόρος, κατά καιρούς.
Στην ίδια συνέντευξη, ο Μπισμπίκης αποκάλυψε και πόσο ατίθαση ήταν η εφηβεία του. «Με είχαν διώξει από το σχολείο στην Γ’ Γυμνασίου, μόνο πολιτικά διάβαζα, Μπακούνιν και τέτοια, έλεγα ότι το σχολείο προσπαθεί να ελέγξει τη σκέψη μου, ξέρεις πώς πάει, καταλήψεις το ’91 και τα ρέστα. […]».
«Άκουγα Sex Pistols, ήμουν πανκ με ένα μπλε λοφίο στο κεφάλι, φορούσα σκουλαρίκια και είχα τατουάζ. Με λίγα λόγια ήμουν δακτυλοδεικτούμενος και γεμάτος οργή. Μου άρεσε από τότε να προκαλώ», έχει δηλώσει σχετικά σε συνέντευξη στο Αθηνόραμα.
Για την γνωριμία του με το Εθνικό έχει πει: «Πήγα στο Εθνικό, αλλά δεν μπορούσα να μπω χωρίς απολυτήριο λυκείου, δεν είχα τελειώσει το σχολείο. Τότε δεν υπήρχαν κιόλας τα “εξαιρετικά ταλέντα” στο Εθνικό. Πέρασα όμως από τα “εξαιρετικά ταλέντα” του Υπουργείου Πολιτισμού σε ιδιωτικές σχολές κι επειδή δεν είχα φράγκο, πήγα στην πιο φθηνή, τη σχολή της Μαίρης Βογιατζή Τράγκα στα Εξάρχεια».
Ο ίδιος πάντως, χρωστάει πολλά στην Πέμυ Ζούνη. Όπως έχει δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή του στην εφημερίδα Αποκαλύψεις: «Η μεγάλη ευκαιρία που μου δόθηκε όμως ήταν ο ρόλος του Στάνλεϊ Κοβάλσκι στο Λεωφορείο ο πόθος όπου έπαιξα στο πλευρό της Πέμης Ζούνη, στο ΚΘΒΕ. Από εκεί και πέρα, τα πράγματα, πήραν διαφορετική τροπή στην καριέρα μου. Η Πέμη Ζούνη είναι ένας άνθρωπος που με βοήθησε πάρα πολύ στην πορεία μου. Προσωπικά αισθάνομαι ότι της χρωστάω πάρα πολλά».