Το Γενί Τζαμί, το ιστορικό μνημείο της περιόδου της Τουρκοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, που χρησιμοποιούνταν από τους εξισλαμισθέντες Εβραίους για την προσευχή τους, παραχωρείται για πρώτη φορά στους μουσουλμάνους για την τέλεση της προσευχής στην εορτή της Λύσης της Νηστείας του Ραμαζανίου, στις 10 Απριλίου.
Αυτό ανακοινώθηκε χθες από τη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων, ενώ στη Ρόδο θα δοθεί για την προσευχή στους μουσουλμάνους το τέμενος Σουλεϊμανίγιε.
Κάτι αντίστοιχο δεν θα γίνει στην Αθήνα, όπως αναφέρει η «Καθημερινή», αφού δεδομένης της λειτουργίας του Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών, δεν υπάρχει ανάγκη παραχώρησης χώρων από τον Δήμο Αθηναίων.
Το Γενί Τζαμί βρίσκεται επί της οδού Αρχαιολογικού Μουσείου 30 στη Θεσσαλονίκη. Χτίστηκε το 1902 από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Vitaliano Poselli και χρησίμευε ως τόπος λατρείας για τους εξισλαμισθέντες Εβραίους, τους επονομαζόμενους Ντονμέδες (Dönme/Donmeh).
Μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1922 στέγασε για μικρό διάστημα πρόσφυγες. Από το 1963 χρησιμοποιήθηκε ως αρχαιολογικό μουσείο της πόλης, γι’αυτό και είναι γνωστό και ως «παλαιό αρχαιολογικό μουσείο».
Το κτίριο έχει δύο ορόφους και συνδυάζει την μουσουλμανική παράδοση με τον αρχιτεκτονικό συρμό του καιρού του (στοιχεία του αρχιτεκτονικού ρεύματος του εκλεκτικισμού, που χρησιμοποίησε ο αρχιτέκτονας και σε πολλά άλλα κτίριά του, που σώζονται στην πόλη, όπως στο Διοικητήριο, το κτίριο της παλιάς Φιλοσοφικής, το Γ’ Σώμα Στρατού, τη βίλα Αλλατίνι κ.ά.).
Στο προαύλιό του υπάρχει πλούσια συλλογή μαρμάρινων γλυπτών της Ρωμαϊκής εποχής και των πρωτοχριστιανικών χρόνων (σαρκοφάγοι, επιτύμβια, ανάγλυφα, τιμητικές και ταφικές στήλες κ.λ.π.) από ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη.
Σήμερα χρησιμοποιείται ως εκθεσιακός χώρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης.