Κουλουράκια Πορτοκαλιού της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Εύκολα και Νηστίσιμα
Αυτά τα κουλουράκια πορτοκαλιού της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου είναι ο ιδανικός συνδυασμός γεύσης και ευκολίας. Το καλύτερο; Είναι και νηστίσιμα, κάτι που τα καθιστά ιδανικά για την περίοδο της νηστείας. Μπορείτε να τα απολαύσετε το πρωί με τον ελληνικό καφέ ή να τα πάρετε μαζί σας ως σνακ στη δουλειά.
Υλικά για τα Κουλουράκια Πορτοκαλιού
-
3 φλ. ελαιόλαδο
-
2 φλ. ζάχαρη
-
1/2 φλ. κανελόζουμο (θα το φτιάξουμε εμείς)
-
1 φλ. χυμό πορτοκαλιού (ή ½ πορτοκάλι – ½ λεμόνι)
-
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι ακέρωτο
-
1 κ.γ. σόδα
-
1/4 φλ. τσίπουρο
-
1½ φλ. σουσάμι
-
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
-
1.200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Εκτέλεση
-
Φτιάξτε το κανελόζουμο:
Βράστε 2 ξυλάκια κανέλας σε νερό για 5 λεπτά. Κρατήστε μισό φλιτζάνι κανελόζουμο και αφήστε το να κρυώσει. -
Καβουρδίστε το σουσάμι:
Βάλτε το σουσάμι σε τηγάνι και καβουρδίστε το σε χαμηλή φωτιά για λίγα λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Αφήστε το να κρυώσει. -
Κοσκινίστε το αλεύρι:
Κοσκινίστε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ για να αφρατέψει η ζύμη. -
Χτυπήστε τη ζάχαρη με το ελαιόλαδο:
Χτυπήστε τη ζάχαρη με το λάδι για 5 λεπτά (στο μίξερ ή με σύρμα) μέχρι το μείγμα να ασπρίσει. -
Προσθέστε τα υγρά και τα στερεά υλικά:
Διαλύστε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και προσθέστε το στο μείγμα με το ελαιόλαδο. Στη συνέχεια, προσθέστε το κανελόζουμο, το τσίπουρο και το αλεύρι.
Ρίξτε πρώτα το 1 κιλό αλεύρι και το υπόλοιπο λίγο-λίγο, όσο πάρει η ζύμη. Η ζύμη πρέπει να είναι λαδερή και απαλή. Προσέξτε να μην τη ζυμώσετε πολύ, γιατί τα κουλουράκια θα γίνουν πιο σφιχτά. -
Πλάστε τα κουλουράκια:
Πλάστε τη ζύμη σε μικρά κουλουράκια και βουτήξτε τα στο καβουρδισμένο σουσάμι. -
Ψήσιμο:
Τοποθετήστε τα κουλουράκια σε λαμαρίνες και ψήστε τα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160°C στον αέρα για 30-35 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
Μυστικά για Τέλεια Κουλουράκια
-
Διαλύστε τη σόδα στο φρέσκο χυμό πορτοκαλιού και προσθέστε τη στη ζύμη αμέσως, καθώς η αντίδραση αρχίζει αμέσως.
-
Χτυπήστε καλά τη ζάχαρη με το λάδι πριν βάλτε τη ζύμη στο φούρνο για να γίνει πιο αφράτη.
-
Καβουρδίστε το σουσάμι για να ενισχύσετε τη γεύση και το άρωμα.
-
Όσο λιγότερο ζυμώνετε τη ζύμη, τόσο πιο αφράτα θα γίνουν τα κουλουράκια.
Συνοδεύστε τα με:
-
Ελληνικό καφέ το πρωί για μια παραδοσιακή γεύση.
-
Μπορείτε να τα πάρετε μαζί σας στη δουλειά για ένα νηστίσιμο σνακ.
Αυτά τα κουλουράκια πορτοκαλιού είναι το ιδανικό γλύκισμα για να συνδυάσετε γεύση, υγιεινότητα και ευκολία. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να εντυπωσιάσετε τους φίλους και την οικογένειά σας!