Μεγάλη διεθνής διάκριση: Η Νομική Σχολή Αθηνών ανήλθε στην κορυφή της κατάταξης πρώτων επάθλων διαχρονικά, μεταξύ των 8 Πανεπιστημίων από 6 χώρες που μετέχουν στον διαγωνισμό, με δεύτερο το Καίμπριτζ και τρίτη την Οξφόρδη.
Η Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών απέσπασε το πρώτο βραβείο στον 17ο Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης Ρωμαϊκού Δικαίου (International Roman Law Moot Competition) που φιλοξένησε η Νομική Σχολή της Βιέννης στις 3-6 Απριλίου 2024.
Την Σχολή εκπροσώπησαν οι φοιτήτριες Δανάη Αργυροπούλου, Μαρία Μαργαρίτη, Ροδάνθη Καραβασίλη και Μαρία Φεφέ. Στη Μαρία Μαργαρίτη απονεμήθηκε επίσης το δεύτερο βραβείο καλύτερου αγορητή.
Η ομάδα προετοιμάστηκε υπό την εποπτεία της καθηγήτριας Αθηνάς Δημοπούλου, με την πολύτιμη συμβολή ως προπονητών των φοιτητών Χαράλαμπου Βεργαδή, Αναστασίας Δρόσου, Ακριβής Οικονόμου και Δέσποινας Πολυζώη – οι οποίοι είχαν επίσης λάβει το 1ο βραβείο του διαγωνισμού στη διοργάνωση του 2023 στο Πανεπιστήμιο της Νάπολης – καθώς και της δικηγόρου Αρτεμησίας Παπαδάκη.
Στον προκριματικό γύρο του διαγωνισμού η Νομική Αθηνών προκρίθηκε στον πρώτο όμιλο μαζί με το Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ. Στους ημιτελικούς επικράτησε έναντι του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
nomikh ekpa
Στον μεγάλο τελικό, που έλαβε χώρα στο Ανώτατο Δικαστήριο της Αυστρίας ενώπιον πενταμελούς σύνθεσης κριτών, καθηγητών Ρωμαϊκού Δικαίου υπό την τιμητική προεδρία του Προέδρου του Δικαστηρίου Prof. Dr. Georg Kodek, η Αθήνα διαγωνίστηκε έναντι της Λιέγης, όπου αναδείχθηκε μεγάλη νικήτρια του διαγωνισμού. Στον μικρό τελικό, την τρίτη θέση κατέλαβε το Καίμπριτζ και η Οξφόρδη έλαβε εύφημο μνεία. Ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, στην εισαγωγική του ομιλία, τόνισε την σημασία της καλλιέργειας του Ρωμαϊκού Δικαίου στις Νομικές Σχολές για την όξυνση της νομικής σκέψης των σύγχρονων νομικών.
Με την φετινή διάκριση η Νομική Σχολή Αθηνών ανήλθε στην κορυφή της κατάταξης πρώτων επάθλων διαχρονικά, μεταξύ των 8 Πανεπιστημίων από 6 χώρες που μετέχουν στον διαγωνισμό, με δεύτερο το Καίμπριτζ και τρίτη την Οξφόρδη.
Το Ρωμαϊκό Δίκαιο, κοινό θεμέλιο του συγχρόνου Αστικού Δικαίου ανά τον κόσμο, επιτρέπει σε νέους νομικούς από διαφορετικές έννομες τάξεις να διαγωνιστούν σε σύνθετα πρακτικά θέματα ιδιωτικού δικαίου, επικαλούμενοι διατάξεις της Ιουστινιάνειας Κωδικοποίησης από τις νομικές πηγές του Κώδικα, του Πανδέκτη, των Εισηγήσεων και των Νεαρών του Ιουστινιανού.
Οι φοιτητές φέτος κλήθηκαν να αγορεύσουν ως δικηγόροι υπέρ και κατά μίας διεκδικητικής αγωγής ακινήτου, αξιώσεων καρπών και διαφυγόντων κερδών, και μίας αγωγής προσβολής προσωπικότητας, επιχειρηματολογώντας επί ζητημάτων γενικών αρχών, εμπραγμάτου, ενοχικού, κληρονομικού και δικονομικού δικαίου.
Αξιολογήθηκαν από τους κριτές ως προς τις νομικές τους γνώσεις, την νομική υπαγωγή των πραγματικών περιστατικών, την ρητορική τους δεινότητα, τις απαντήσεις τους στις ερωτήσεις των κριτών, την εφαρμογή της δικηγορικής δεοντολογίας και την ικανότητα τήρησης του χρόνου.
Για την ευγενική χορηγία κάλυψης των εξόδων συμμετοχής της ομάδας της Νομικής Αθηνών στον Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης Ρωμαϊκού Δικαίου και την σταθερή συμβολή τους στην διεθνή προβολή των υψηλού επιπέδου νομικών σπουδών της χώρας μας, ευχαριστούμε θερμά τις Δικηγορικές Εταιρείες Ζέπος & Γιαννόπουλος, Καρατζά & Συνεργάτες και Ποταμίτης-Βεκρής