Κάποιες φράσεις μοιάζουν να είναι σμιλευμένες από το ίδιο το μάρμαρο της ζωής. Τις ακούμε, τις επαναλαμβάνουμε, μα η πραγματική τους σημασία μένει κρυφή, σαν να περιμένει την κατάλληλη στιγμή να μας αποκαλυφθεί. «Ό,τι κάνεις θα σου επιστραφεί· ό,τι δίνεις θα το πάρεις πίσω». Μια απλή πρόταση, σχεδόν παιδική στην απλότητά της, μα συνάμα γεμάτη σοφία, βαριά σαν αλυσίδα που συνδέει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον.
Σκέφτομαι συχνά τη δύναμη αυτής της φράσης. Την έχω δει να επιβεβαιώνεται στις πιο απλές στιγμές της καθημερινότητας, αλλά και στις πιο μεγάλες δοκιμασίες της ζωής. Μου θυμίζει έναν αόρατο νόμο, σαν μια συμπαντική ισορροπία που ποτέ δεν σπάει. Δεν είναι τιμωρία, δεν είναι ανταμοιβή. Είναι μια πράξη δικαιοσύνης που λειτουργεί πέρα από τη λογική μας.
Υπάρχουν στιγμές που νιώθουμε πως η ζωή μάς αδικεί. Κάνουμε το σωστό, δίνουμε απλόχερα την καλοσύνη μας, και αντί να μας επιστραφεί, λαμβάνουμε σκληρότητα, αδιαφορία ή προδοσία. Στιγμές που η καρδιά μας βαραίνει και αναρωτιόμαστε αν τελικά αξίζει να συνεχίσουμε. Αλλά αν σκεφτείς πιο προσεκτικά, αν κοιτάξεις πίσω και ενώσεις τις τελείες, θα δεις ότι το καλό που δίνεις δεν πάει ποτέ χαμένο. Ίσως να μην επιστρέψει από εκεί που το περιμένεις, ίσως να μην επιστρέψει αμέσως. Όμως, πάντα επιστρέφει. Και όταν επιστρέφει, η δύναμή του είναι μεγαλύτερη από ό,τι φαντάστηκες.
Η ζωή είναι σαν ένας κύκλος, και εμείς βρισκόμαστε στο κέντρο του. Κάθε πράξη μας, κάθε λέξη, κάθε σκέψη, είναι σαν μια πέτρα που ρίχνουμε σε μια λίμνη. Δημιουργεί κύματα που απλώνονται, ταξιδεύουν και, στο τέλος, επιστρέφουν σε εμάς. Είναι αναπόφευκτο. Οι πράξεις μας, οι προθέσεις μας, ακόμα και τα συναισθήματά μας, αφήνουν αποτύπωμα στον κόσμο γύρω μας. Και αυτό το αποτύπωμα επιστρέφει, όπως ο ήχος επιστρέφει σε έναν αντίλαλο.
Υπάρχει μια ιστορία που θυμάμαι από την παιδική μου ηλικία. Ένας σοφός γέροντας ζούσε σε ένα μικρό χωριό, γνωστός για τη σοφία και την καλοσύνη του. Κάποια μέρα, ένας νεαρός τον πλησίασε και τον ρώτησε: «Πώς ξέρεις ότι η καλοσύνη που δίνεις επιστρέφει; Δεν φοβάσαι ότι θα τη σπαταλήσεις σε ανθρώπους που δεν την αξίζουν;» Ο γέροντας χαμογέλασε και είπε: «Ό,τι δίνεις, δεν χάνεται ποτέ. Είναι σαν να φυτεύεις σπόρους. Δεν ξέρεις πότε θα ανθίσουν, ούτε πού. Αλλά μια μέρα, θα περπατήσεις σε έναν δρόμο γεμάτο λουλούδια και θα καταλάβεις ότι είναι τα λουλούδια που εσύ φύτεψες».
Αυτή η ιστορία με ακολουθεί. Σκέφτομαι πως κάθε μας πράξη είναι ένας σπόρος. Κάποιες φορές φυτεύουμε σπόρους αγάπης, καλοσύνης, ενσυναίσθησης. Άλλες φορές, χωρίς να το συνειδητοποιούμε, φυτεύουμε σπόρους πικρίας, θυμού, εγωισμού. Και ο καρπός που θα θερίσουμε εξαρτάται από το τι έχουμε φυτέψει.
Όμως, υπάρχει και κάτι βαθύτερο σε αυτή τη φράση. Δεν αφορά μόνο το τι κάνουμε στους άλλους, αλλά και το πώς φερόμαστε στον εαυτό μας. Πόσες φορές έχουμε μιλήσει με σκληρότητα στον εαυτό μας; Πόσες φορές έχουμε γίνει οι πιο αυστηροί μας κριτές; Ό,τι δίνουμε στον εαυτό μας, επιστρέφει επίσης. Αν δίνουμε στον εαυτό μας αγάπη, κατανόηση, συγχώρεση, αυτά θα επιστρέψουν σε εμάς με τη μορφή εσωτερικής γαλήνης και πληρότητας. Αν, όμως, δίνουμε στον εαυτό μας απόρριψη, αυτοκριτική και ενοχές, αυτά θα επιστρέψουν με τη μορφή άγχους, θυμού και πόνου.
Η φράση αυτή είναι ένας καθρέφτης. Μας καλεί να δούμε τις πράξεις μας, να εξετάσουμε τις προθέσεις μας και να αναρωτηθούμε: Τι δίνουμε στον κόσμο; Τι δίνουμε στους ανθρώπους γύρω μας; Τι δίνουμε στον ίδιο μας τον εαυτό; Και, κυρίως, τι περιμένουμε να επιστρέψει σε εμάς;
Δεν είναι εύκολο να ζεις με αυτή τη συνειδητοποίηση. Απαιτεί θάρρος, απαιτεί επίγνωση. Αλλά είναι μια επιλογή που αξίζει να κάνουμε. Να επιλέγουμε συνειδητά να δίνουμε αυτό που θέλουμε να επιστρέψει σε εμάς. Να επιλέγουμε να είμαστε οι δημιουργοί της ζωής μας, αντί απλά παρατηρητές.
Θυμάμαι μια άλλη στιγμή, από τα φοιτητικά μου χρόνια. Είχα βοηθήσει έναν συμφοιτητή μου σε μια δύσκολη στιγμή, χωρίς να περιμένω αντάλλαγμα. Ήταν μια μικρή πράξη καλοσύνης που σύντομα ξέχασα. Χρόνια αργότερα, σε μια δύσκολη καμπή της ζωής μου, βρέθηκε κάποιος άλλος, ένας σχεδόν άγνωστος, να με βοηθήσει με τον ίδιο τρόπο. Ήταν τότε που κατάλαβα πως αυτός ο κύκλος της ζωής λειτουργεί με τρόπους που εμείς δεν μπορούμε πάντα να δούμε. Δεν είναι απαραίτητο να επιστρέψει η καλοσύνη από το ίδιο πρόσωπο ή στην ίδια στιγμή. Αλλά πάντα επιστρέφει.
Ίσως να σκέφτεσαι πως αυτή η φράση υπονοεί μια κάπως εγωιστική διάθεση. Να δίνεις, γιατί περιμένεις να πάρεις. Όμως, δεν είναι έτσι. Το νόημά της δεν βρίσκεται στην ανταλλαγή, αλλά στη σύνδεση. Είναι μια υπενθύμιση πως είμαστε όλοι συνδεδεμένοι, πως οι πράξεις μας επηρεάζουν τους άλλους και, τελικά, τον ίδιο μας τον εαυτό.
Υπάρχει μια λεπτή γραμμή μεταξύ του να δίνεις απλόχερα και του να δίνεις με την προσδοκία να λάβεις κάτι πίσω. Η πραγματική καλοσύνη δεν έχει προσδοκίες. Είναι μια πράξη που πηγάζει από την καρδιά, χωρίς σκέψη για ανταμοιβή. Και ίσως ακριβώς αυτή η έλλειψη προσδοκίας να είναι το κλειδί. Όταν δίνεις χωρίς να περιμένεις, τότε η ζωή σου επιστρέφει με τρόπους που δεν μπορείς να φανταστείς.
Και τι γίνεται όταν το «κακό» φαίνεται να επικρατεί; Όταν βλέπουμε ανθρώπους που δίνουν πόνο, αδικία, και όμως φαίνεται να ζουν χωρίς συνέπειες; Η απάντηση δεν είναι πάντα εμφανής. Αλλά ο κύκλος της ζωής δεν ξεχνά. Ό,τι σπέρνεις, θερίζεις. Ίσως όχι άμεσα, ίσως όχι φανερά. Αλλά κανείς δεν ξεφεύγει από αυτή την ισορροπία. Το κακό επιστρέφει στον δημιουργό του, όπως και το καλό.
Στο τέλος, όλα επιστρέφουν. Όλα όσα δίνουμε, όλα όσα κάνουμε, όλα όσα είμαστε. Η ζωή είναι ένα μεγάλο μυστήριο, γεμάτο κύκλους και συνδέσεις. Και η φράση αυτή, όσο απλή κι αν φαίνεται, περιέχει μέσα της μια θεμελιώδη αλήθεια. Μια αλήθεια που, αν την αποδεχτούμε, μπορεί να μας αλλάξει. Να μας κάνει πιο συνειδητούς, πιο ευγενικούς, πιο αληθινούς.
Κλείνω τα μάτια και σκέφτομαι: Αν κάθε μου πράξη επιστρέψει σε εμένα, τι θέλω να επιστρέψει; Αγάπη, καλοσύνη, φως. Αυτά θέλω να δώσω, αυτά θέλω να λάβω. Και όσο δύσκολο κι αν είναι, όσο κι αν η ζωή δοκιμάζει την πίστη μου σε αυτή την αρχή, θα συνεχίσω να δίνω. Γιατί ξέρω πως, στο τέλος, ο κόσμος γίνεται λίγο καλύτερος με κάθε καλή πράξη. Και αυτό, ίσως, είναι το μεγαλύτερο δώρο που μπορούμε να προσφέρουμε στον εαυτό μας και στους άλλους.