Ο “καλύτερος φίλος” του ανθρώπου στο ζωικό βασίλειο φαίνεται πως δεν απλώς ακούει τα λόγια των ανθρώπων, αλλά και κατανοεί τον τρόπο που αυτοί εκφράζονται, σύμφωνα με μια πρόσφατη επιστημονική μελέτη από την Ουγγαρία.
Αυτή η έρευνα, που είναι η πρώτη που εξετάζει πώς λειτουργεί ακριβώς ο εγκέφαλος των σκύλων, αναδεικνύει ότι οι σκύλοι αντιλαμβάνονται τόσο τα λεγόμενα όσο και την συναισθηματική απόχρωση των λέξεων. Παρ’ όλα αυτά, παραμένει ένα μυστήριο το τι ακριβώς κατανοούν από αυτά που ακούν.
Όπως και οι άνθρωποι, οι σκύλοι χρησιμοποιούν το αριστερό τους ημισφαίριο για να κατανοήσουν τις λέξεις και το δεξί για να αντιληφθούν τον τρόπο που εκφράζονται, συμπεριλαμβανομένης της έντασης, του ρυθμού και του τόνου της φωνής.
Οι ερευνητές, που δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό Science με επικεφαλής τον Ατίλα Άντικς από το Πανεπιστήμιο Έοτβος Λόραντ της Βουδαπέστης, πιστεύουν ότι οι μηχανισμοί του εγκεφάλου που επεξεργάζονται τις λέξεις εξελίχθηκαν πολύ νωρίτερα από ό,τι πιστευόταν παλαιότερα. Ωστόσο, φαίνεται ότι αυτή η ικανότητα δεν είναι μοναδική στον ανθρώπινο εγκέφαλο.
“Αυτό που καθιστά τις λέξεις ανθρώπινες με ξεχωριστό τρόπο δεν είναι ένας μοναδικός νευρωνικός μηχανισμός στον εγκέφαλό μας. Οι άνθρωποι είναι μοναδικοί στο να δημιουργούν και να χρησιμοποιούν λέξεις, συνδυάζοντας αυθαίρετες συμβολοσειρές με νοήματα”, δήλωσε ο Άντικς.
Επιπλέον, η μελέτη δείχνει ότι οι σκύλοι επεξεργάζονται διαφορετικά τον επιτονισμό των λέξεων, ακόμα και όταν το περιεχόμενο είναι ίδιο. Αυτό υποδηλώνει ότι οι σκύλοι κατανοούν και αντιδρούν στις εκφράσεις και τον τόνο της φωνής που ακούν.
Η μελέτη περιελάμβανε 13 σκύλους, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε λειτουργική μαγνητική απεικόνιση (fMRI), μια μη επεμβατική τεχνική που φαίνεται να μην ενοχλεί τα ζώα. Οι επιστήμονες παρατήρησαν τις αντιδράσεις του εγκεφάλου των σκύλων καθώς ακούγαν διάφορες φωνητικές εκφράσεις και λέξεις από τους εκπαιδευτές τους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι σκύλοι διακρίνουν τόσο το περιεχόμενο όσο και την έκφραση των λέξεων.