Στον περίπατο της ανθρώπινης σκέψης, λίγες προσωπικότητες έχουν αφήσει τόσο ανεξίτηλα ίχνη όσο ο Σωκράτης. Μια σκιά που βαδίζει ανάμεσα στους αιώνες, μια μορφή που αν και δεν άφησε τίποτε γραπτό, κατάφερε να διαμορφώσει τον τρόπο που σκεφτόμαστε, που αμφιβάλλουμε, που ψάχνουμε την αλήθεια. Ο Σωκράτης ήταν κάτι περισσότερο από φιλόσοφος· ήταν καθρέφτης της ανθρώπινης φύσης, μια φωνή που μας προκαλεί ακόμα να σκεφτούμε βαθύτερα, να δούμε μέσα μας, να αναρωτηθούμε για το τι πραγματικά έχει σημασία.
Και αυτή είναι η ουσία του. Δεν δίδαξε για να μεταδώσει γνώση· δίδαξε για να εμπνεύσει την αναζήτηση. «Ένα πράγμα γνωρίζω, ότι δεν γνωρίζω τίποτα», δήλωνε, και με αυτό το απλό αλλά ριζοσπαστικό αξίωμα γκρέμιζε κάθε έπαρση που μπορούσε να έχει ο άνθρωπος για τις γνώσεις του. Ήταν μια πρόσκληση για ταπεινότητα, για διάλογο, για αυτογνωσία.
Φαντάζομαι τον Σωκράτη να περπατά στους δρόμους της Αθήνας, ανάμεσα σε πολίτες που συζητούν, γελούν, μαλώνουν. Δεν ήταν μια φιγούρα επιβλητική, αλλά σίγουρα ήταν ξεχωριστός. Με τη χλαμύδα του, την απλότητα της εμφάνισής του, και τη συνήθεια να σταματά οποιονδήποτε για να ξεκινήσει συζήτηση, προκαλούσε αμηχανία, γοητεία, και κάποιες φορές οργή. Γιατί ο Σωκράτης δεν αρκούνταν σε επιφανειακές κουβέντες· βυθιζόταν στα δύσκολα, στα άβολα. «Τι είναι αρετή; Τι είναι δικαιοσύνη; Πώς ξέρουμε ότι ξέρουμε κάτι;» Ρωτούσε, ρωτούσε, ρωτούσε.
Η μέθοδός του, αυτή που σήμερα αποκαλούμε Σωκρατική μέθοδος, ήταν κάτι παραπάνω από απλές ερωτήσεις. Ήταν τέχνη. Ήταν ένα παιχνίδι διαλόγου που αποκάλυπτε τις αντιφάσεις στις σκέψεις του άλλου, όχι για να τον ντροπιάσει, αλλά για να τον οδηγήσει στην αλήθεια. Ο Σωκράτης δεν έδινε απαντήσεις· έδινε κατευθύνσεις. Δεν σου έλεγε τι να σκεφτείς· σου έδειχνε πώς να σκεφτείς.
Στην καρδιά της φιλοσοφίας του βρισκόταν η πεποίθηση ότι η αρετή και η γνώση είναι συνυφασμένες. Αν γνωρίζεις το καλό, θα το πράξεις. Αν κάνεις το κακό, είναι επειδή δεν το γνωρίζεις. Μια τόσο αισιόδοξη άποψη για τον άνθρωπο! Ήξερε, βέβαια, πως η γνώση δεν είναι εύκολη υπόθεση. Για να φτάσεις σε αυτή, πρέπει να απορρίψεις τις ψευδαισθήσεις, τα στερεότυπα, τις πεποιθήσεις που σου έχουν επιβληθεί. «Γνώθι σαυτόν», συμβούλευε, γιατί αν δεν ξέρεις ποιος είσαι, πώς μπορείς να ξέρεις τι είναι σωστό;
Κι όμως, αυτός ο άνθρωπος, που αφιέρωσε τη ζωή του στην αναζήτηση της αλήθειας και της δικαιοσύνης, αντιμετωπίστηκε με καχυποψία, φόβο, και τελικά καταδίκη. Οι Αθηναίοι τον θεώρησαν επικίνδυνο, έναν «διαφθορέα των νέων» και «εισηγητή νέων θεοτήτων». Ίσως ήταν επειδή δεν μπορούσαν να δεχτούν την ιδέα ότι κάποιος αμφισβητεί τη σταθερότητα της παράδοσης. Ίσως επειδή τους ανάγκαζε να δουν πράγματα που ήθελαν να αποφύγουν.
Η δίκη του Σωκράτη είναι από τις πιο τραγικές στιγμές στην ιστορία της φιλοσοφίας. Ο ίδιος υπερασπίστηκε τον εαυτό του με θάρρος, αλλά χωρίς συμβιβασμό. Δεν προσπάθησε να πει αυτά που ήθελαν να ακούσουν. Δεν ζήτησε συγχώρεση. «Η ανεξέταστη ζωή δεν αξίζει να τη ζει κανείς», δήλωσε, αποδεικνύοντας πως για εκείνον η ηθική στάση ήταν πάνω από όλα. Κι όταν ήρθε η ώρα να πιει το κώνειο, το έκανε με ψυχραιμία και αξιοπρέπεια. Είχε πει, άλλωστε, πως ο θάνατος δεν είναι κάτι που πρέπει να φοβόμαστε, αλλά μια μετάβαση, κάτι που δεν γνωρίζουμε. Και πάλι, επιστρέφουμε στη γνώση· στην αποδοχή του αγνώστου.
Τα αποφθέγματά του παραμένουν φάροι σοφίας. «Η παιδεία είναι ο δεύτερος ήλιος για τον άνθρωπο.» Πόσο εύστοχο! Η παιδεία, η καλλιέργεια της σκέψης, είναι αυτή που μας δίνει το φως για να βλέπουμε πέρα από το σκοτάδι της άγνοιας. «Γίνε όπως θες να φαίνεσαι.» Ένα μάθημα αυθεντικότητας, μια υπενθύμιση πως η αλήθεια δεν είναι μόνο στη σκέψη, αλλά και στη δράση. Και βέβαια, «Δεν μπορώ να διδάξω κανέναν τίποτα· μπορώ μόνο να τους κάνω να σκεφτούν.» Αυτή είναι η ουσία της παιδείας. Όχι η επιβολή γνώσης, αλλά η καλλιέργεια της ικανότητας να σκέφτεσαι μόνος σου.
Σκέφτομαι συχνά τι θα έλεγε ο Σωκράτης αν μπορούσε να δει τον κόσμο σήμερα. Τη βιασύνη μας, την ανάγκη μας για άμεσες απαντήσεις, την εμμονή μας με την εξωτερική επιτυχία. Ίσως θα καθόταν δίπλα μας, αθόρυβα, και θα ξεκινούσε με μια απλή ερώτηση: «Είσαι ευτυχισμένος;» Ή, ίσως ακόμα πιο βαθιά, «Ξέρεις γιατί ζεις;» Θα μας ανάγκαζε να σταματήσουμε, να κοιτάξουμε μέσα μας, να αναρωτηθούμε για τα μονοπάτια που έχουμε επιλέξει. Κι ίσως να μας θύμιζε πως η ζωή δεν είναι κάτι που πρέπει να ξεπερνάμε βιαστικά, αλλά κάτι που πρέπει να ζούμε με επίγνωση, με σκέψη, με πάθος για την αλήθεια.
Ο Σωκράτης μας δίδαξε κάτι που ξεπερνά τις εποχές: ότι η αναζήτηση της αλήθειας είναι το πιο ανθρώπινο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε. Κι ότι αυτή η αναζήτηση δεν τελειώνει ποτέ. Είναι ένα ταξίδι, μια πορεία χωρίς προορισμό, όπου κάθε βήμα, κάθε ερώτηση, κάθε στιγμή αμφιβολίας είναι πολύτιμη. Γιατί εκεί, σε αυτή την αμφιβολία, βρίσκεται η ουσία του να είσαι άνθρωπος.