Η πρόσφατη επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην περιοχή του Κουρσκ, συνοδευόμενη από την ανακοίνωση για τη σύλληψη 430 Ουκρανών στρατιωτών, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και ανησυχίες στη διεθνή κοινότητα. Η δήλωση του Πούτιν ότι οι αιχμάλωτοι θα αντιμετωπιστούν ως “τρομοκράτες” εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τη μεταχείριση των αιχμαλώτων πολέμου και τη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο.
Επίσκεψη Πούτιν στο Κουρσκ και δηλώσεις για τους αιχμαλώτους
Ο Ρώσος πρόεδρος, φορώντας στολή παραλλαγής, επισκέφθηκε την Τετάρτη στρατεύματα που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις στην περιοχή του Κουρσκ. Κατά την επίσκεψή του, ενημερώθηκε από τον αρχηγό του γενικού επιτελείου, Βαλέρι Γκεράσιμοφ, ότι οι ουκρανικές δυνάμεις είναι περικυκλωμένες και ότι 430 Ουκρανοί στρατιώτες αιχμαλωτίστηκαν. Ο Πούτιν δήλωσε ότι οι αιχμάλωτοι αυτοί θα αντιμετωπιστούν ως “τρομοκράτες”, προκαλώντας ανησυχίες για την τύχη τους.
Rare military Putin, meeting with Gerasimov at Kursk oblast HQ pic.twitter.com/WoGYzqxfTe
— Russians With Attitude (@RWApodcast) March 12, 2025
Αντίδραση της Ουκρανίας και διεθνούς κοινότητας
Από την πλευρά του, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας της Ουκρανίας, Ολεξάντρ Σίρσκι, δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα συνεχίσουν τις επιχειρήσεις τους στην περιοχή του Κουρσκ για όσο είναι απαραίτητο, υπογραμμίζοντας την προτεραιότητα στην προστασία των ζωών των στρατιωτών. Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις, δεδομένης της σοβαρότητας των δηλώσεων του Πούτιν και των πιθανών συνεπειών για τους αιχμαλώτους.
Συμπεράσματα
Η κατάσταση στην περιοχή του Κουρσκ παραμένει τεταμένη, με τις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου να προσθέτουν περαιτέρω ανησυχίες για την τύχη των Ουκρανών αιχμαλώτων και τη γενικότερη πορεία της σύγκρουσης. Η διεθνής κοινότητα καλείται να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και να προωθήσει λύσεις που θα διασφαλίζουν την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη σταθερότητα στην περιοχή.
