Σμήναρχος από τη Λάρισα δημιουργεί ελληνικό ουίσκι και «βάζει τα γυαλιά» στους Σκωτσέζους
Η Ελλάδα, χώρα χωρίς παράδοση στην παραγωγή ουίσκι, απέκτησε πρόσφατα έναν απρόσμενο και ιδιαίτερο παραγωγό ενός ποτού που έχει την καταγωγή του στη Σκωτία και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παγκόσμιας κουλτούρας ποτού: το ουίσκι. Και αυτός ο παραγωγός είναι ένας πρώην σμήναρχος από τη Λάρισα, ο οποίος από το 1994 πειραματίζεται με το κρασί και κατάφερε να φέρει την επανάσταση στην ελληνική παραγωγή ουίσκι, βάζοντας τη Λάρισα στον χάρτη της παγκόσμιας οινοπνευματοποιίας.
Η ιδέα του Αργύρη Ταραμονλή, πρώην σμήναρχου και τώρα παραγωγού ουίσκι, ξεκίνησε από έναν προσωπικό πειραματισμό. Επηρεασμένος από την παράδοση των Ιρλανδών μοναχών του Μεσαίωνα και την πλούσια ιστορία του ουίσκι, ο Αργύρης άρχισε να εξετάζει την παραγωγή του ποτού. Αν και στην Ελλάδα η παραγωγή ουίσκι δεν είναι διαδεδομένη, το συγκεκριμένο πείραμα του Λαρισαίου απέφερε καρπούς και καθιστά τη Λάρισα πρωτοπόρο στον τομέα αυτό.
Ο Ταραμονλής, έχοντας αποφασίσει να επεκτείνει τις γνώσεις του στη δημιουργία κρασιού από τα μοσχάτα και ξινόμαυρα σταφύλια, ανακάλυψε ότι η παραγωγή ουίσκι δεν ήταν τόσο απλή υπόθεση. Η παραγωγή του ουίσκι απαιτεί εξαιρετική προσοχή στις πρώτες ύλες, αλλά και στην αποστακτική διαδικασία. Για να επιτύχει τον στόχο του, χρησιμοποιεί μόνο το πιο καθαρό κρασί, χωρίς προσμίξεις ξυλόπνευματος, για να διασφαλίσει ότι το τελικό προϊόν θα έχει την αυθεντική γεύση του ουίσκι και όχι αυτή του τσίπουρου, όπως είχε συμβεί σε άλλες προσπάθειες.
Το πείραμά του, που ξεκίνησε στο υπόγειο του σπιτιού του, όπου είχε διαμορφώσει έναν χώρο αποκλειστικά για την παραγωγή κρασιού, εξελίχθηκε με την προσθήκη της παραγωγής ουίσκι. Εντυπωσιασμένος από τη διαδικασία παρασκευής του ουίσκι, ο Αργύρης αποφάσισε να δημιουργήσει το δικό του ποτό, χρησιμοποιώντας τα περίσσια κρασιού που παρήγαγε. Η επένδυση του στη διαδικασία της απόσταξης και η ανακάλυψη της μοναδικότητας της συνταγής του, με την οποία παράγει ουίσκι από κρασί, έχει κερδίσει τη θετική εκτίμηση των φίλων του και έχει δημιουργήσει έντονο ενδιαφέρον.
Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι η διαδικασία της απόσταξης απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και προετοιμασία. Με τρεις διαδοχικές αποστάξεις, καταφέρνει να εξάγει οινόπνευμα με 70 βαθμούς, το οποίο στη συνέχεια αραιώνει με εμφιαλωμένο νερό από δύο διαφορετικές εταιρείες για να μειώσει τους βαθμούς αλκοόλ στο 55. Η πραγματική μαγεία, όμως, βρίσκεται στο βαρέλι. Το ουίσκι αποκτά τη μοναδική του γεύση και το χαρακτηριστικό «καραμελέ» χρώμα κατά τη διάρκεια της ωρίμανσης στο βαρέλι. Χρησιμοποιώντας ένα ειδικό βαρέλι από γαλλική δρυ, το οποίο βρήκε στην πόλη Μπόντε Γκραντ της Βουλγαρίας, το ουίσκι ωρίμασε για δύο χρόνια και το 2012 ήταν έτοιμο για εμφιάλωση.
Τα πρώτα μπουκάλια του ουίσκι του Αργύρη Ταραμονλή έγιναν ανάρπαστα, καθώς τόσο οι φίλοι του όσο και οι γνωστοί του εκτίμησαν την υψηλή ποιότητα και την γεύση του προϊόντος. Ο ενθουσιασμός ήταν τόσο μεγάλος που το πρώτο κυκλοφορούν προϊόν του δεν άργησε να κερδίσει το ενδιαφέρον της αγοράς. Πλέον, έχοντας δεχτεί προτάσεις συνεργασίας από άλλους παραγωγούς και ποτοποιούς από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, ο Αργύρης σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή του, προκειμένου να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες της αγοράς. Μέχρι το επόμενο έτος, ο στόχος του είναι να αυξήσει την ποσότητα παραγωγής από τα 50 κιλά, που παρήγαγε αρχικά, σε 200-300 κιλά, με τα προϊόντα να είναι διαθέσιμα έπειτα από δύο χρόνια ωρίμανσης, για να διασφαλίσουν την καλύτερη ποιότητα.
Η διαδικασία της εμπορίας του ουίσκι του Αργύρη Ταραμονλή αναμένεται να ακολουθήσει τις νόμιμες διαδικασίες και προϋποθέσεις, ώστε το προϊόν να διατεθεί και στο ευρύτερο καταναλωτικό κοινό. Αν και προς το παρόν το προϊόν παραμένει περιορισμένο στην παραγωγή για φίλους και γνωστούς, τα σχέδια για την εμπορική διάθεση της παραγωγής του ποτού είναι πλέον ορατά. Ο Αργύρης ελπίζει ότι στο μέλλον η επωνυμία του θα συνδεθεί με την ελληνική παράδοση της παραγωγής ουίσκι, αναδεικνύοντας την ποιότητα και την μοναδικότητα του προϊόντος του.
Με την επιτυχία του να είναι ήδη δεδομένη, το επόμενο βήμα για τον πρώην σμήναρχο της Λάρισας είναι να επεκτείνει τις συνεργασίες του και να δημιουργήσει έναν παραγωγικό τομέα που θα επιτρέπει την εμπορική διάθεση του ουίσκι του, το οποίο όχι μόνο ανταγωνίζεται τα σκωτσέζικα ουίσκι, αλλά μπορεί και να προσφέρει μια νέα αίσθηση γεύσης και παράδοσης στην παραγωγή αυτού του ποτού στην Ελλάδα.
Τα επόμενα βήματα του Αργύρη Ταραμονλή είναι άκρως ενδιαφέροντα και πολλά υποσχόμενα για το μέλλον του ελληνικού ουίσκι. Με τη δυνατότητα να συνεργαστεί με ποτοποιούς και να προσφέρει την τεχνογνωσία του, ο πρώην σμήναρχος της Λάρισας ίσως καταφέρει να δημιουργήσει μια νέα παράδοση στην ελληνική οινοπνευματοποιία, αποδεικνύοντας ότι το πάθος και η δημιουργικότητα μπορούν να αναδείξουν νέες τάσεις και καινοτομίες ακόμα και σε τομείς με μακρά ιστορία και ισχυρή παράδοση, όπως αυτή του ουίσκι.
Το ελληνικό ουίσκι «made in Larissa» είναι πλέον μια πραγματικότητα και σύντομα αναμένεται να εντυπωσιάσει το κοινό της Ελλάδας και του εξωτερικού με την ποιότητά του. Αυτό που ξεκίνησε ως προσωπικό χόμπι, είναι τώρα μια επιτυχημένη επιχειρηματική προσπάθεια που ενδέχεται να αλλάξει τον χάρτη της οινοπνευματοποιίας στην Ελλάδα.