Γιώργος Λιάγκας για podcast Fipster – Καληφώνη: «Στην τηλεόραση θα πάτωνε, δεν θα το έβλεπε κανείς»
Η συζήτηση γύρω από τα podcast και τη θέση τους στο σύγχρονο μέσο μαζικής ενημέρωσης συνεχώς παίρνει νέα τροπή, ειδικά όταν ανακατεύονται στο παιχνίδι μεγάλα ονόματα της τηλεόρασης. Αυτή τη φορά, ο Γιώργος Λιάγκας δεν μπόρεσε να κρατήσει τη γνώμη του για τα podcast που θεωρεί ότι αποτελούν «κακή αντιγραφή» ή «αδιάφορη τηλεόραση». Η αφορμή για την ενδιαφέρουσα τοποθέτηση του παρουσιαστή ήταν η πρόσφατη συζήτηση του Fipster με την Γαρυφαλλιά Καληφώνη.
Ο Γιώργος Λιάγκας μιλά για τα podcast
Ο γνωστός παρουσιαστής και δημοσιογράφος, Γιώργος Λιάγκας, έδωσε την ειλικρινή του άποψη για το αν τα podcast μπορούν να συγκριθούν με την τηλεόραση. Στην κουβέντα του, επεσήμανε ότι αν κάποια podcast είχαν μετατραπεί σε τηλεοπτική εκπομπή, «θα πάτωναν». «Δεν θα το έβλεπε κανείς», δήλωσε χαρακτηριστικά, σχολιάζοντας με τον τρόπο του τη διαφορά μεταξύ των δύο μέσων.
Αυτός ο σχολιασμός του Λιάγκα φαίνεται να είναι πιο πολυδιάστατος. Από τη μια πλευρά, αναγνωρίζει ότι κάποια podcast μπορούν να είναι ενδιαφέροντα και να προσφέρουν εξαιρετικές συνεντεύξεις. Ωστόσο, η γενική του αίσθηση είναι ότι τα περισσότερα podcast είναι υπερβολικά αδιάφορα και γεμίζουν απλά χώρο χωρίς να προσφέρουν κάτι ουσιαστικό στο κοινό.
Η κουλτούρα των podcast στην Ελλάδα
Αναμφισβήτητα, η κουλτούρα των podcast έχει αναπτυχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, με πολλά άτομα να ξεκινούν τα δικά τους επεισόδια με στόχο να μοιραστούν τις σκέψεις, τις απόψεις και τις εμπειρίες τους. Πολλοί από αυτούς, όπως αναφέρει ο Λιάγκας, μπαίνουν με την προσδοκία να «γεμίσουν» χρόνο, αλλά χωρίς να έχουν πραγματικά κάτι να πουν.
Η αλήθεια είναι ότι η τηλεόραση, όσο κι αν θεωρείται παραδοσιακή, εξακολουθεί να προσφέρει πολύ πιο απαιτητικά και ρυθμισμένα formats. Στην τηλεόραση, οι παρουσιαστές πρέπει να «στρώσουν τον κώλο τους» για να εξασφαλίσουν υψηλά νούμερα τηλεθέασης. Αυτό δείχνει τη διαφορά στον τρόπο λειτουργίας των δύο μέσων. Στα podcast, ο περιορισμός του χρόνου και των θεμάτων είναι σχεδόν ανύπαρκτος, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολές ή ακόμη και σε κουτσομπολιό που δεν ενδιαφέρει το κοινό.
Τα podcast ως ευκαιρία για αυθεντικότητα ή απλώς πλήξη;
Ο Λιάγκας θέτει ένα ερώτημα που μας βάζει όλους να σκεφτούμε: είναι τα podcast μια ευκαιρία για να εκφραστούν οι άνθρωποι αυθεντικά, ή μήπως είναι απλώς μια απομίμηση του τηλεοπτικού θεάματος, που πολλές φορές καταλήγει να είναι βαρετό και αδιάφορο; Η πραγματικότητα είναι ότι ενώ κάποια podcast προσφέρουν κάτι νέο και ενδιαφέρον, πολλά από αυτά πέφτουν στην παγίδα της κοινοτοπίας και της «ελαφρότητας».
Ο Γιώργος Λιάγκας, φυσικά, έχει την εμπειρία του και την ιστορία του στην τηλεόραση για να στηρίξει τις απόψεις του. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι τα podcast, λόγω της φύσης τους, επιτρέπουν στους παρουσιαστές και στους καλεσμένους τους να είναι πιο «χαλαροί» και να μοιράζονται προσωπικές ιστορίες και απόψεις χωρίς την πίεση του τηλεοπτικού χρόνου ή της προετοιμασίας που απαιτεί μια τηλεοπτική εκπομπή.
Το μέλλον των podcast στην Ελλάδα
Με τη διάδοση του podcasting στην Ελλάδα και την αύξηση των ακροατών, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τη δύναμη αυτών των νέων μέσων. Παρά τις επιφυλάξεις του Λιάγκα, είναι εμφανές ότι τα podcast έχουν κερδίσει το κοινό τους και συνεχίζουν να εξελίσσονται. Η δυνατότητα να ακούμε και να συμμετέχουμε σε συζητήσεις με ανθρώπους που δεν έχουμε τη δυνατότητα να συναντήσουμε στην καθημερινότητά μας είναι σίγουρα ένα δυνατό χαρακτηριστικό αυτού του μέσου.
Αν και η τηλεόραση έχει τα πλεονεκτήματά της, όπως τα μεγαλύτερα budgets και την προσοχή που απαιτεί μια επιτυχημένη εκπομπή, τα podcast προσφέρουν την ευχέρεια να εξετάσουμε και πιο προσωπικές πλευρές των ανθρώπων που ίσως δεν βλέπουμε συχνά στην τηλεόραση. Οι ακροατές μπορούν να ακούσουν τις ιστορίες τους, να συμμετάσχουν σε αυθόρμητες συζητήσεις και να απολαύσουν μια διαφορετική εμπειρία από αυτήν που προσφέρουν τα τηλεοπτικά shows.
Η εξέλιξη του podcasting και η αντίθεση με την τηλεόραση
Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι το podcasting είναι σε φάση συνεχούς ανάπτυξης. Η δημοτικότητα του μέσου αυξάνεται καθημερινά, και νέοι παραγωγοί έρχονται στο προσκήνιο με μοναδικές, αυθεντικές εκπομπές που προσελκύουν εκατομμύρια ακροατές. Τα podcast επιτρέπουν στους παραγωγούς να αλληλεπιδρούν πιο άμεσα με το κοινό τους, κάτι που σίγουρα δεν συμβαίνει με την τηλεόραση.
Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι η τηλεόραση προσφέρει μια πιο αυστηρή πλατφόρμα, όπου οι εκπομπές πρέπει να ακολουθούν συγκεκριμένους κανόνες και κατευθυντήριες γραμμές. Αντίθετα, στα podcast οι παρουσιαστές και οι ακροατές είναι πιο ελεύθεροι να εξετάσουν θέματα που δεν «χωρούν» στην τηλεόραση, κάνοντάς τα πιο «προσωπικά» και αυθεντικά.
Στο τέλος της ημέρας…
Αν και οι απόψεις του Γιώργου Λιάγκα για τα podcast έχουν ενδιαφέρον και αξία, η πραγματικότητα είναι ότι το podcasting έχει βρει τη θέση του στον κόσμο των μέσων ενημέρωσης. Είναι αλήθεια ότι πολλά podcast δεν έχουν την ποιότητα ή την ακρίβεια της τηλεόρασης, αλλά είναι επίσης αλήθεια ότι προσφέρουν μια πολύ πιο προσωπική και αυθεντική εμπειρία για εκείνους που αναζητούν κάτι διαφορετικό.
Το μέλλον του podcasting στην Ελλάδα φαίνεται λαμπρό και η συζήτηση γύρω από τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του δεν έχει τελειώσει ακόμα. Όπως και να έχει, είναι ξεκάθαρο ότι το podcasting δεν είναι απλώς μια μόδα – είναι μια νέα πλατφόρμα που θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και να διαμορφώνει το τοπίο των μέσων ενημέρωσης.