Το σώμα μας αρκετές φορές μας μιλάει, ειδικά σε περιόδους έντονου στρες και πάντα αξίζει να το ακούμε. Έτσι, εάν αισθάνεσαι διαρκώς κουρασμένη αυτό μπορεί να σημαίνει πολλά τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική σου υγεία. Μεταξύ των παθολογιών που σχετίζοντας με τα συμπτώματα της κόπωσης είναι: η έλλειψη βιταμίνης Β & D, ο υπερθυρεοειδισμός, ο υποθυρεοειδισμός, η αναιμία, το χρόνιο άγχος, ο διαβήτης, η ηπατίτιδα, αλλά και πιο σοβαρές καταστάσεις, που μπορεί να εντοπίσει ένας γιατρός. (δες και για την αϋπνία και τους παράδοξους τρόπους για να την αντιμετωπίσεις)
Η κόπωση όμως ενδέχεται να κρύβει και ψυχολογικά προβλήματα που μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη βοήθεια ενός ψυχολόγου-ψυχαναλυτή. Σε κάθε περίπτωση η ψυχική υγεία δεν πρέπει να υποτιμάται γιατί και αυτή, όπως άλλα προβλήματα, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη λειτουργία του οργανισμού σου, εκ των έσω. Παρακάτω θα δεις και μερικούς από τους πιο αθώους λόγους για τους οποίου μπορεί να αισθάνεσαι συνεχώς κουρασμένη.
Αυτοί οι 4+1 αθώοι λόγοι σε κάνουν να νιώθεις συνεχώς κουρασμένη
Δεν κοιμάσαι αρκετά. Φαίνεται ασήμαντο, αλλά στην πραγματικότητα ο βασικός λόγος για τον οποίο νιώθεις πάντα κουρασμένη είναι η έλλειψη ύπνου και ξεκούρασης. Υπολόγισε ότι αυτή, σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεν πρέπει να είναι λιγότερη από 7 ώρες σε καθημερινή βάση.
Καταναλώνεις υπερβολικά υψηλή ποσότητα καφεΐνης, ακόμη και χωρίς να πίνεις απαραιτήτως καφέ. Γι’ αυτό φρόντισε να προτιμάς αφεψήματα τύπου τσάι matcha ή και χυμούς.Unsplash
Ξεχνάς να πιείς νερό. Η κατανάλωση ελάχιστης ποσότητας νερού κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να προκαλέσει ναυτία, πονοκεφάλους, δυσκολία συγκέντρωσης αλλά και κόπωση. Έτσι, το να καταναλώνεις τουλάχιστον 2 λίτρα νερό την ημέρα είναι απολύτως απαραίτητο για να μην αφυδατωθείς και να διατηρείς την ενέργειά σου.
Ακολουθείς μια διατροφή χαμηλή σε θρεπτικά συστατικά και υψηλή σε αλκοόλ. Προσθέτοντας λοιπόν λαχανικά, πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνες, μια πηγή πρωτεΐνης σε κάθε γεύμα και τη σωστή ποσότητα λίπους χωρίς να στερείσαι τίποτα, θα δεις ορατή διαφορά ακόμα και στα επίπεδα της ενέργειάς σου.
Δραστηριοποιείσαι ελάχιστα ή και υπερβολικά. Και τα δυο είναι αρνητικά και επηρεάζουν τα επίπεδα της ενέργειάς σου με αποτέλεσμα να αισθάνεσαι συνεχώς κουρασμένη.