Για αιώνες, η χειραγώγηση του χρόνου ήταν μία από τις μεγαλύτερες επιθυμίες της ανθρωπότητας. Όλοι έχουμε περάσει στιγμές που νιώθουμε ότι ο χρόνος είτε είχε σταματήσει τελείως είτε περνούσε πολύ γρήγορα. Έτσι, ενώ οι επιστήμονες σπεύδουν να δημιουργήσουν το ελιξίριο της αιώνιας νιότης ή να δημιουργήσουν μια μηχανή χρόνου, οι ψυχολόγοι έχουν βρει πολλούς τρόπους για να αντιμετωπίσουν την ταχύτητα του χρόνου.
Παρακάτω θα δείτε έναν κατάλογο κανόνων που υπακούει ο χρόνος και αυτό θα ήταν χρήσιμο για να αξιοποιήσετε στο έπακρο το δικό σας χρόνο.
Ο χρόνος δεν περνάει όταν βαριόμαστε.
© Pexels © Pixabay
Ο ίδιος χρόνοw μπορεί να περάσει γρήγορα αν βλέπετε μια ενδιαφέρουσα ταινία και μπορεί να διαρκέσει έναν αιώνα, διαβάζοντας ένα βαρετό βιβλίο.
Το θέμα είναι ότι όταν βαριόμαστε, είμαστε ιδιαίτερα επικεντρωμένοι στον εαυτό μας. Με άλλα λόγια, σκεφτόμαστε πάρα πολύ. Αυτό μας κάνει να επεξεργαζόμαστε περισσότερες πληροφορίες και αυτό επιβραδύνει την αντίληψη μας για τον χρόνο. Αντίθετα, όταν είμαστε πλήρως συγκεντρωμένοι σε κάτι άλλο από τον εαυτό μας, ο χρόνος φαίνεται να περνάει πολύ γρήγορα.
Ο χρόνος επιβραδύνεται όταν αντιμετωπίζουμε την αβεβαιότητα.
© Pregnancy.yougotthenod © Pexels
Όλοι γνωρίζουμε πως είναι να μην ήμαστε έτοιμοι, ενώ κάποιος μας ενημερώνει ότι έχουμε μόνο 10 λεπτά ακόμα. Αυτά τα 10 λεπτά είναι από αυτά που μοιάζουν με 1 λεπτό. Αλλά αν πρέπει να περιμένουμε 10 λεπτά για το αποτέλεσμα ενός τεστ εγκυμοσύνης, τότε τα ίδια 10 λεπτά μπορεί να φανούν ένας αιώνας. Και δεν έχει σημασία ποια αποτελέσματα θέλετε να έχετε.
Όταν δεν ξέρουμε τι μας περιμένει, το σκεφτόμαστε πάρα πολύ. Έτσι οι εκπλήξεις κάνουν τον εγκέφαλό μας να δίνει προσοχή σε κάθε λεπτομέρεια. Και αυτή η χρονική περίοδος φαίνεται μεγαλύτερη και μεγαλύτερη στο μυαλό σας.
Ο χρόνος παγώνει αν κοιτάμε συνεχώς το ρολόι.
© Pexels © Pexels
Αυτά τα «5 λεπτά ακόμα» τα πρωινά είναι συνήθως μερικά από τα πιο απολαυστικά λεπτά ύπνου για όλους μας. Αλλά τα ίδια 5 λεπτά φαίνεται να διαρκούν για πάντα για έναν φοιτητή που συνεχίζει να κοιτάζει το ρολόι κάθε λίγα δευτερόλεπτα, περιμένοντας το κουδούνι να χτυπήσει.
Ο λόγος για αυτήν την ψευδαίσθηση του «σταματημένου ρολογιού» είναι ότι οι κινήσεις των ματιών μας για να δούμε το ρολόι παίρνουν πολύ λίγη ώρα. Κατά κάποιον τρόπο, η συνείδησή μας διακόπτεται. Και ο εγκέφαλός μας προσπαθεί να την ανακτήσει λέγοντάς μας ότι είδαμε το ρολόι, το οποίο παίρνει ακόμα περισσότερο χρόνο.
Ο χρόνος κινείται πιο αργά όταν συνειδητοποιούμε την παρουσία μας.
© Pexels © Pixabay
Η ομιλία μπροστά σε κοινό για 20 λεπτά θα είναι εξίσου αξέχαστη με μια ώρα βαδίσματος για τον δρόμο στο σπίτι.
Αυτό συμβαίνει επειδή όταν επαναλαμβάνουμε μια ρουτίνα, βυθίζουμε τις σκέψεις μας και δεν δίνουμε πραγματικά προσοχή στην πραγματικότητα. Ωστόσο, όταν βρισκόμαστε σε μια σκηνή, αποκτάμε συνείδηση της παρουσίας μας και αισθανόμαστε πλήρως ζωντανοί στην παρούσα στιγμή. Η αυτογνωσία σημαίνει να επικεντρώνεται κανείς συνεχώς στην παρούσα στιγμή. Όσο περισσότερο επικεντρωνόμαστε σε όσα συμβαίνουν, τόσο περισσότερες μνήμες δημιουργούμε και τόσο πιο αργά αντιλαμβανόμαστε ότι περνάει ο χρόνος.
Ο χρόνος εκτείνεται όταν κινδυνεύουμε ή φοβόμαστε.
© Pexels © Newspitara
2 ώρες σε ένα αεροπλάνο και 2 ώρες σε αυτοκίνητο είναι εξαιρετικά διαφορετικές εμπειρίες για κάποιον που φοβάται να πετάξει.
Όταν φοβόμαστε ή κινδυνεύουμε, ο εγκέφαλός μας καταγράφει μια τεράστια ποσότητα πληροφοριών ταυτόχρονα. Παίρνει όλα όσα μπορεί να χρησιμοποιήσει για να επιβιώσει. Και αυτές οι πληροφορίες δεν εξαφανίζονται αφού ηρεμήσουμε. Μένουν μαζί μας και μας κάνουν να πιστεύουμε ότι η αγχωτική χρονική περίοδος ήταν στην πραγματικότητα πολύ μεγαλύτερη από ό, τι πραγματικά ήταν.
Ο χρόνος επιβραδύνεται όταν περιμένουμε.
© Pexels © Pixabay
Μια εβδομάδα πριν από μια προθεσμία δεν είναι ποτέ αρκετή, ενώ μια εβδομάδα πριν από τις διακοπές μπορεί να διαρκέσει πολύ.
Όταν θέλουμε κάτι να συμβεί, ο χρόνος μπορεί να κινηθεί πιο αργά. Και μπορεί να περάσει ακόμα πιο αργά αν είμαστε πάρα πολύ παρορμητικοί και θυμώνουμε όταν δεν παίρνουμε αυτό που θέλουμε αμέσως. Όχι, ο χρόνος δεν κάνει παιχνίδια. Είναι απλά οι στιγμές σαν αυτή που δεν μπορούμε να σκεφτούμε τίποτα άλλο. Έτσι, γινόμαστε πιο ευαίσθητοι στο πώς αισθανόμαστε για το πράγμα που θέλουμε τόσο πολύ και για το πέρασμα του χρόνου.
Μια χρονική περίοδος μοιάζει μεγαλύτερη εάν είναι γεμάτη με νέα πράγματα.
© Pixabay © Pixabay
Ο δρόμος προς ένα συγκεκριμένο μέρος για πρώτη φορά φαίνεται πολύ περισσότερος από τον ίδιο δρόμο της επιστροφής.
Ο λόγος είναι ότι όταν ο εγκέφαλός μας λαμβάνει πολλές νέες πληροφορίες, χρειάζεται χρόνο για να τον αναδιοργανώσει και να τον παρουσιάσει με κατανοητό τρόπο. Όσο περισσότερο διαρκεί, τόσο μεγαλύτερος φαίνεται ο χρόνος που περνάει. Όταν οι πληροφορίες είναι ήδη οικείες, αυτή η διαδικασία συμβαίνει πολύ πιο γρήγορα.
Ο χρόνος επιταχύνεται όταν βιαζόμαστε.
© Pixabay © Pixabay
Πώς είναι οι 3 μέρες που προετοιμάζεστε για μια εξέταση σε σύγκριση με τις 3 ημέρες που περιμένετε τα αποτελέσματα της;
Ανεξάρτητα από το πόσες μέρες έχουμε μέχρι μια προθεσμία, δεν είναι ποτέ αρκετές. Γιατί όταν είμαστε απασχολημένοι, δεν είμαστε πλήρως παρόντες σε αυτή τη στιγμή – είμαστε πολύ επικεντρωμένοι στο να κάνουμε πράγματα. Επομένως, ίσα που παρατηρούμε όλες τις άλλες πληροφορίες που μας περιβάλλουν. Και έτσι οι ημέρες μας γίνονται συντομότερες. Ίσως δεν είναι τόσο καλή ιδέα να επικεντρωθούμε μόνο στη μελέτη όταν πηγαίνουμε μια βόλτα ή μιλώντας σε έναν φίλο που θα μπορούσαν στην πραγματικότητα να μας δώσουν λίγο περισσότερο χρόνο. Απλά κρατήστε μια ισορροπία.
Ο χρόνος κινείται πολύ γρήγορα όταν κάνουμε τα ίδια πράγματα κάθε μέρα.
© Pexels © Pexels
Γνωρίζετε την αίσθηση που βρίσκεστε σε διακοπές και συναντάτε νέους ανθρώπους και μαθαίνετε όλα αυτά τα νέα και ενδιαφέροντα πράγματα, σωστά; Λοιπόν, 3 εβδομάδες διακοπών μοιάζουν περισσότερες από 3 εβδομάδες καθημερινής εργασίας, όπου βλέπετε τους ίδιους ανθρώπους και βασικά κάνετε τα ίδια πράγματα κάθε μέρα.
Όταν βρεθούμε σε ένα νέο μέρος, το μυαλό μας αρχίζει να παρατηρεί όλα τα μικρά πράγματα που δεν παρατηρεί πια στη συνήθη ζωή μας. Τα δέντρα, τον ουρανό, ακόμη και το αλάτι και το πιπέρι σε ένα εστιατόριο είναι διαφορετικά και ενδιαφέροντα. Το μυαλό μας είναι τόσο απασχολημένο να επεξεργάζεται όλα αυτά τα νέα αξιοθέατα και τους ήχους, που αισθάνεται ότι περνά πολύ περισσότερο χρόνο από ό, τι στην πραγματικότητα. Αυτό συμβαίνει, φυσικά, μέχρι να συνηθίσουμε τη νέα κατάσταση και έπειτα έρχεται η ώρα να συνεχίσουμε το ταξίδι μας αναζητώντας νέες εμπειρίες που θα επιμυκήνουν την αντίληψή μας για το χρόνο.
Ο χρόνος περνάει γρηγορότερα καθώς μεγαλώνουμε.
© Pexels © Pixabay
Μια μέρα ενός παιδιού μπορεί να διαρκέσει για πάντα, ενώ ένας ηλικιωμένος άνθρωπος μπορεί ίσα να παρατηρήσει πώς πέρασε μια ολόκληρη εβδομάδα.
Έχουμε ζωντανές αναμνήσεις από την παιδική μας ηλικία αλλά μερικές φορές δεν μπορούμε να θυμηθούμε τι συνέβη την περασμένη εβδομάδα. Στην πραγματικότητα, αυτός ο κανόνας συνδυάζει όλα τα άλλα πράγματα που αναφέρθηκαν προηγουμένως.
Καθώς μεγαλώνουμε, ο νους μας δεν λαμβάνει τόσο πολλές νέες πληροφορίες όπως πριν. Τίποτα δεν φαίνεται καινούριο. Δεν υπάρχουν νέες εντυπώσεις ή συναισθήματα. Οι ενέργειές μας είναι ίδιες με τις προηγούμενες και, ουσιαστικά, βαριόμαστε.
Είναι το ίδιο όπως στις διακοπές, που χρειαζόμαστε χρόνο για να συνηθίσουμε τη νέα κατάσταση. Στην κλίμακα της ζωής, αυτό συμβαίνει μέχρι να συνηθίσουμε τον κόσμο γύρω μας … μέχρι να μην μείνει τίποτα ανεξερεύνητο.
Τουλάχιστον αυτό σκέφτεται ο νους μας. Αλλά τώρα που γνωρίζουμε σε ποιους κανόνες υπακούει ο χρόνος, μπορούμε να πάρουμε τον έλεγχο και να τον επιβραδύνουμε. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι:
Να κρατήστε τον εγκέφαλό σας ενεργό
Να μάθετε νέες δεξιότητες
Να γνωρίσετε νέους ανθρώπους
Να εξερευνήσετε νέα μέρη
Να δέχεστε εκπλήξεις που και που