Μια φράση απλή, σχεδόν αφοπλιστική, αλλά μέσα στην απλότητά της κρύβει όλη τη σοφία της ανθρώπινης σχέσης με τον εαυτό μας και με τους άλλους. Είναι σαν ένα βέλος που βρίσκει το κέντρο της καρδιάς μας, σαν να μας καλεί να κοιτάξουμε βαθύτερα μέσα μας, να επανεξετάσουμε τις προσδοκίες μας και τις ανάγκες μας, να καταλάβουμε τι σημαίνει να αγαπάς πραγματικά.
Η αγάπη συχνά φορτώνεται με προϋποθέσεις, απαιτήσεις και όρους. Λέμε ότι αγαπάμε κάποιον, αλλά μερικές φορές κρύβουμε από πίσω την επιθυμία μας να τον αλλάξουμε, να τον προσαρμόσουμε στα δικά μας μέτρα, να τον κάνουμε να ταιριάξει με τις προσδοκίες μας. Η φράση του Μενέλαου Λουντέμη, όμως, μας υπενθυμίζει κάτι βαθύτερο: η αγάπη δεν είναι ένα συμβόλαιο, δεν είναι μια συμφωνία με όρους και προϋποθέσεις. Είναι μια πράξη ελευθερίας. Αγαπώ σημαίνει αφήνω τον άλλον να είναι αυτό που είναι. Αγαπώ σημαίνει δέχομαι, χωρίς να περιμένω αντάλλαγμα.
Όταν ήμουν μικρό παιδί, η ιδέα της αγάπης μου φαινόταν σαν μια μαγική δύναμη που μπορούσε να αλλάξει τα πάντα. Ήταν το παραμύθι που μου έλεγαν πριν κοιμηθώ, η αίσθηση ότι αν αγαπάς κάποιον, όλα διορθώνονται, όλα αποκτούν νόημα. Όμως μεγαλώνοντας, κατάλαβα ότι η αγάπη δεν είναι μαγικό φίλτρο. Είναι περισσότερο σαν καθρέφτης. Αντί να αλλάζει τους άλλους, μας καλεί να κοιτάξουμε καλύτερα τον εαυτό μας. Τι ψάχνουμε μέσα από την αγάπη; Είναι μια ανάγκη μας, μια κενότητα που προσπαθούμε να γεμίσουμε; Ή μήπως είναι η βαθιά μας επιθυμία να συνδεθούμε, να δώσουμε χωρίς να ζητάμε τίποτα πίσω;
Ο Μενέλαος Λουντέμης, με τον λιτό και ανεπιτήδευτο λόγο του, μας προκαλεί να δούμε την αγάπη με πιο καθαρά μάτια. «Το τι κάνει ο άλλος είναι δική του υπόθεση.» Αυτή η φράση είναι ταυτόχρονα απελευθερωτική και τρομακτική. Είναι απελευθερωτική γιατί μας αφαιρεί το βάρος του ελέγχου. Δεν είναι δική μας δουλειά να «διορθώσουμε» ή να «καθοδηγήσουμε» τους άλλους. Δεν χρειάζεται να τους πείσουμε να μας αγαπήσουν ή να φερθούν όπως θέλουμε. Όμως, είναι επίσης τρομακτική, γιατί μας καλεί να αφήσουμε τον έλεγχο. Και πόσο δύσκολο είναι να το κάνεις αυτό! Να αποδεχτείς ότι η αγάπη δεν σου εγγυάται τίποτα. Ότι ο άλλος είναι ελεύθερος να πράξει όπως νιώθει, ακόμα κι αν αυτό σε πληγώσει.
Θυμάμαι μια στιγμή από τη ζωή μου που συνειδητοποίησα πόσο δύσκολο είναι να αγαπάς χωρίς να προσπαθείς να αλλάξεις τον άλλον. Ήταν μια φιλία που είχε διαλυθεί. Ένιωθα θυμό και απογοήτευση γιατί πίστευα ότι ο φίλος μου δεν ανταποκρινόταν στις προσδοκίες μου, ότι δεν έδειχνε την ίδια αφοσίωση που έδειχνα εγώ. Και τότε, ένας άλλος φίλος μου είπε κάτι που έμοιαζε πολύ με τη φράση του Λουντέμη: «Η αγάπη δεν είναι ανταλλαγή. Αν αγαπάς, δίνεις. Τι θα κάνει ο άλλος, είναι δικό του θέμα.» Αυτή η φράση με τάραξε. Με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι, για να αγαπήσω πραγματικά, έπρεπε να αφήσω τον άλλον ελεύθερο. Να τον δεχτώ όπως είναι, με τις αδυναμίες του, με τις επιλογές του, ακόμα κι αν αυτές δεν συμφωνούσαν με τις δικές μου.
Η αγάπη, όπως την περιγράφει ο Λουντέμης, δεν είναι μια επιβολή, αλλά μια αποδοχή. Δεν είναι ένας τρόπος να αποκτήσεις κάτι, αλλά να δώσεις κάτι. Είναι σαν ένα ποτάμι που κυλάει χωρίς να περιμένει να γυρίσει πίσω το νερό που έδωσε. Κι αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αφήνεις τους άλλους να σε εκμεταλλεύονται ή να καταπατούν τα όριά σου. Σημαίνει ότι η αγάπη δεν είναι εργαλείο ελέγχου. Είναι ένας χώρος όπου δύο άνθρωποι μπορούν να είναι ο εαυτός τους, χωρίς φόβο, χωρίς ντροπή, χωρίς απαιτήσεις.
Υπάρχει όμως μια παγίδα. Μπορεί να σκεφτεί κανείς ότι το να αγαπάς έτσι, χωρίς όρους, σε κάνει ευάλωτο. Και είναι αλήθεια. Αλλά αυτή η ευαλωτότητα είναι που κάνει την αγάπη αληθινή. Αν προσπαθείς να προστατευτείς από την πιθανότητα της απόρριψης ή της απογοήτευσης, τότε η αγάπη σου γίνεται περιορισμένη, μικρή, επιφυλακτική. Η πραγματική αγάπη είναι γενναιόδωρη. Δεν φοβάται να δώσει, ακόμα κι αν δεν πάρει τίποτα πίσω. Και αυτή η γενναιοδωρία είναι που την κάνει τόσο σπάνια και τόσο πολύτιμη.
Σε μια εποχή που οι σχέσεις συχνά μοιάζουν σαν συναλλαγές, όπου όλοι μετράνε πόσα δίνουν και πόσα παίρνουν, η φράση του Λουντέμη μοιάζει σαν φάρος που μας καθοδηγεί προς κάτι βαθύτερο. Μας καλεί να δούμε την αγάπη όχι ως ένα εμπόριο συναισθημάτων, αλλά ως μια πράξη ελευθερίας. Μας καλεί να θυμηθούμε ότι η αγάπη δεν είναι κάτι που κάνεις για να πάρεις κάτι πίσω. Είναι κάτι που κάνεις γιατί έτσι νιώθεις. Γιατί αυτός είναι ο τρόπος σου να υπάρξεις.
Και ίσως, το πιο σημαντικό μάθημα που μπορούμε να πάρουμε από αυτή τη φράση, είναι ότι η αγάπη ξεκινάει από τον ίδιο μας τον εαυτό. Αν δεν μπορούμε να αγαπήσουμε τον εαυτό μας χωρίς όρους, πώς μπορούμε να αγαπήσουμε τους άλλους; Αν δεν μπορούμε να αποδεχτούμε τις αδυναμίες μας, πώς θα δεχτούμε τις αδυναμίες των άλλων; Η αγάπη, λοιπόν, δεν είναι μόνο μια σχέση με τους άλλους. Είναι και μια σχέση με εμάς τους ίδιους. Είναι ο τρόπος που βλέπουμε τον κόσμο, ο τρόπος που επιλέγουμε να υπάρχουμε μέσα σε αυτόν.
Ο Μενέλαος Λουντέμης, με τη φράση του αυτή, μας προσφέρει κάτι περισσότερο από μια σκέψη. Μας δίνει έναν τρόπο ζωής. Έναν τρόπο να βλέπουμε τις σχέσεις μας, αλλά και τον ίδιο μας τον εαυτό, με περισσότερη κατανόηση, περισσότερη ευγένεια, περισσότερη αγάπη. Μας καλεί να αφήσουμε τις άμυνές μας, να αφήσουμε την ανάγκη μας για έλεγχο, και να δούμε την αγάπη για αυτό που πραγματικά είναι: μια πράξη ελευθερίας, μια πράξη γενναιοδωρίας, μια πράξη αποδοχής.
Και ίσως, στο τέλος, αυτό που μένει από αυτή τη φράση, είναι η αίσθηση ότι η αγάπη δεν είναι κάτι που μπορούμε να ορίσουμε, να περιορίσουμε ή να κατευθύνουμε. Είναι κάτι που απλά υπάρχει. Κι εμείς, αντί να προσπαθούμε να την ελέγξουμε, μπορούμε μόνο να τη ζήσουμε. Να τη νιώσουμε. Να την αφήσουμε να μας αλλάξει.
Γιατί, αγαπώ σημαίνει αγαπώ. Το τι κάνει ο άλλος είναι δική του υπόθεση.