Η φράση «Πάρε φως, λίγα λουλούδια και τραγούδια πουλιών για να φτιάξεις τη ζωή» μοιάζει να ανήκει περισσότερο σε έναν ύμνο παρά σε μια απλή προτροπή. Είναι σαν μια ψιθυριστή εντολή, μια εσωτερική προσευχή προς τον άνθρωπο που στέκεται μπροστά στο αχανές και αναζητά νόημα. Λόγια που θα μπορούσαν να ξεπηδήσουν από τη φωνή του Μάνου Κατράκη, ενός καλλιτέχνη που ήξερε να δίνει φωνή στη ψυχή της Ελλάδας, να αποδίδει τη σοφία και την πίκρα της, μα πάνω απ’ όλα να μας υπενθυμίζει τι σημαίνει να ζεις, να αισθάνεσαι, να είσαι άνθρωπος.
Ο Κατράκης δεν ήταν μόνο ένας ηθοποιός. Ήταν ποιητής της σκηνής και της ζωής. Η φωνή του είχε το βάθος των βουνών και το τρυφερό άγγιγμα των κύκλων στο νερό. Ήταν η φωνή της εμπειρίας και της απλότητας, δύο λέξεων που σπάνια συνδυάζονται μα που στον Κατράκη έβρισκαν την τέλεια ισορροπία. Με τα λόγια του, μας έμαθε ότι η ζωή μπορεί να φτιαχτεί ξανά και ξανά, αρκεί να έχουμε στη διάθεσή μας τα σωστά υλικά. Το φως, τα λουλούδια, τα τραγούδια των πουλιών. Αλλά τι σημαίνουν όλα αυτά; Και πώς μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε τη δική μας ζωή;
Το φως. Είναι η αρχή και το τέλος όλων. Το φως δεν είναι μόνο εκείνο που βλέπουμε με τα μάτια μας· είναι και εκείνο που κουβαλάμε μέσα μας. Είναι οι στιγμές που νιώθουμε πλήρεις, οι στιγμές που η καρδιά μας πάλλεται με έναν ρυθμό αρμονικό, σαν να συγχρονίζεται με το σύμπαν. Το φως είναι η κατανόηση, η έμπνευση, η αλήθεια. Είναι το βλέμμα ενός παιδιού που ανακαλύπτει τον κόσμο, το φως της αυγής που βάφει τον ουρανό με πορτοκαλί και χρυσές αποχρώσεις, το χαμόγελο ενός αγαπημένου προσώπου που σε κάνει να νιώθεις ότι όλα έχουν νόημα.
Αλλά πώς βρίσκουμε το φως όταν όλα γύρω μας μοιάζουν σκοτεινά; Ίσως η απάντηση βρίσκεται στη σύνδεσή μας με τον ίδιο μας τον εαυτό. Όταν σταματάμε να κυνηγάμε την τελειότητα και αρχίζουμε να αποδεχόμαστε τις ατέλειές μας, όταν βρίσκουμε την ομορφιά στο καθημερινό, τότε το φως αρχίζει να διαπερνά ακόμη και τις πιο πυκνές σκιές. Ο Κατράκης, μέσα από τη δουλειά του, μας θύμισε ότι το φως δεν βρίσκεται σε μεγαλεπήβολα κατορθώματα, αλλά στις μικρές πράξεις αγάπης και καλοσύνης που μας κάνουν ανθρώπους.
Λίγα λουλούδια. Τα λουλούδια είναι σύμβολα της ζωής, της φθαρτότητας, αλλά και της ομορφιάς που μπορεί να ανθίσει ακόμη και στις πιο αντίξοες συνθήκες. Κάθε λουλούδι κουβαλά τη δική του ιστορία, τη δική του μικρή αιωνιότητα. Τα λουλούδια δεν χρειάζονται πολλά για να υπάρξουν: λίγο φως, λίγο νερό, λίγο χώμα. Μήπως αυτό δεν είναι και το μυστικό της δικής μας ζωής; Να χρειαζόμαστε λίγα και να προσφέρουμε πολλά;
Οι άνθρωποι που ζουν με την απλότητα των λουλουδιών είναι εκείνοι που μας αγγίζουν περισσότερο. Είναι εκείνοι που ξέρουν να χαρίζουν χαμόγελα, να μοιράζονται, να ευωδιάζουν αγάπη και καλοσύνη. Ο Κατράκης, μέσα από τους ρόλους του και την παρουσία του, ήταν σαν ένα λουλούδι που άνθιζε στη σκηνή, υπενθυμίζοντας μας ότι η ζωή είναι πολύτιμη, ακριβώς γιατί είναι περαστική. Όπως το λουλούδι, έτσι και εμείς πρέπει να ανθίζουμε, ακόμη κι αν ο χρόνος μας είναι περιορισμένος.
Και τα τραγούδια των πουλιών. Τι πιο αγνό, τι πιο ελεύθερο από το τραγούδι ενός πουλιού; Είναι η φωνή της φύσης, μια μελωδία που δεν ζητάει τίποτα, δεν απαιτεί τίποτα, απλά υπάρχει. Είναι η υπενθύμιση ότι η ζωή είναι όμορφη, ακόμη κι όταν είναι απλή, ακόμη κι όταν είναι σιωπηλή. Τα τραγούδια των πουλιών μας καλούν να ζούμε στο τώρα, να ακούμε, να νιώθουμε, να υπάρχουμε.
Ο Κατράκης, αν και έζησε σε μια εποχή γεμάτη κακουχίες και δυσκολίες, πάντα έβρισκε τρόπους να δίνει ζωή στις λέξεις, στις στιγμές, στα βλέμματα. Ήξερε ότι η ζωή, όπως και το τραγούδι των πουλιών, είναι μια συνεχής ροή, μια πρόσκληση να αφεθούμε, να χορέψουμε μαζί της, να συντονιστούμε με τον ρυθμό της.
Πάρε φως, λοιπόν. Πάρε λίγα λουλούδια. Πάρε τραγούδια πουλιών. Κι αν όλα αυτά φαίνονται απλά, είναι γιατί η ζωή δεν χρειάζεται να είναι πολύπλοκη για να είναι όμορφη. Η φράση του Κατράκη δεν είναι απλώς μια συμβουλή, αλλά ένας τρόπος να δούμε τον κόσμο με νέα μάτια. Είναι μια προτροπή να γεμίσουμε τη ζωή μας με νόημα, να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να νιώσει, να δημιουργήσει, να ζήσει.
Ο Κατράκης, με την απλότητά του, μας θύμισε ότι η ζωή δεν είναι ένα έργο που περιμένουμε να τελειώσει, αλλά ένα ποίημα που γράφουμε κάθε μέρα. Και το ποίημα αυτό χρειάζεται φως για να λάμψει, λουλούδια για να μυρίσει, και τραγούδια πουλιών για να μας συντροφεύουν στο ταξίδι μας. Όσο έχουμε αυτά τα τρία, έχουμε ό,τι πραγματικά χρειαζόμαστε.
Κι έτσι, κάθε μέρα, μπορούμε να παίρνουμε φως. Να μαζεύουμε λίγα λουλούδια. Να ακούμε τα τραγούδια των πουλιών. Να θυμόμαστε ότι η ζωή είναι εδώ, περιμένει, έτοιμη να την φτιάξουμε ξανά από την αρχή. Όπως ο Κατράκης, που με τη φωνή και την παρουσία του μας έδειξε ότι το μόνο που χρειάζεται για να φτιάξουμε τη ζωή, είναι να την αγαπήσουμε.