Τα γεμιστά είναι ένα καλοκαιρινό φαγητό, που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους και ο Άκης Πετρετζίκης αποκαλύπτει τα μυστικά του, για να γίνουν ακόμη πιο νόστιμα.
Ειδικότερα, οι ντομάτες και οι πιπεριές γεμιστές με ρύζι και μυρωδικά είναι το αγαπημένο μαμαδίστικο φαγητό, που συνοδεύεται με πατάτες και το προτείνει ο Άκης Πετρετζίκης.
Advertisement
Τα υλικά για τα γεμιστά
Advertisement
5 ντομάτες
Advertisement
5 πράσινες πιπεριές
1 κ.σ. κοφτή κρυσταλλική ζάχαρη, προαιρετικά
1 κρεμμύδι
Advertisement
1 σκ. σκόρδο
1 ματσάκι δυόσμο
1/2 ματσάκι μαϊντανό
αλάτι
Advertisement
πιπέρι
200 γρ. ρύζι γλασέ
2 κ.σ. βούτυρο
1 κιλό πατάτες
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
250 γρ. νερό
5-6 κ.σ. ελαιόλαδο
100 γρ. φρυγανιά τριμμένη
Για το σερβίρισμα
ψωμί
φέτα
πιπέρι
δυόσμο
Μέθοδος Εκτέλεσης των γεμιστών
Κόβουμε το κοτσάνι της ντομάτας και έπειτα το καπάκι της από το κάτω μέρος.
Αφαιρούμε με ένα κουτάλι προσεκτικά τη σάρκα, χωρίς να σκίσουμε τη φλούδα της.
Βάζουμε τη σάρκα σε ένα μπολ και αφήνουμε στην άκρη.
Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλες τις ντομάτες.
Κόβουμε το καπάκι από τις πιπεριές και αφαιρούμε τα σπόρια τους.
Τοποθετούμε τις ντομάτες και τις πιπεριές σε ένα ταψί και αφήνουμε στην άκρη.
Βάζουμε μέσα στο μπολ με τη σάρκα της ντομάτας, τη ζάχαρη, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Αν οι ντομάτες είναι αρκετά γλυκιές, δεν χρειάζεται να βάλουμε ζάχαρη.
Τρίβουμε στον τρίφτη τα μεγάλα κομμάτια της ντομάτας. Μπορούμε να τα βάλουμε και στον πολυκόφτη.
Τρίβουμε μέσα στο μπολ το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Ψιλοκόβουμε τον δυόσμο και τον μαϊντανό και τα ρίχνουμε στο μπολ.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε με το κουτάλι.
Ρίχνουμε στο μπολ το ρύζι και ανακατεύουμε.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
Βάζουμε μέσα σε κάθε ντομάτα και πιπεριά από ένα κομματάκι βούτυρο.
Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι μόνο τις ντομάτες και μοιράζουμε όλη τη γέμιση στις ντομάτες και τις πιπεριές.
Τοποθετούμε πάνω από τη γέμιση άλλο ένα κομματάκι βούτυρο.
Κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες και τις βάζουμε μέσα στο ταψί.
Βάζουμε στο ίδιο μπολ που είχαμε τη γέμιση τον πελτέ ντομάτας, το νερό, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, και ανακατεύουμε με το κουτάλι.
Περιχύνουμε το ταψί με τη σάλτσα, ρίχνουμε έξτρα 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο, και πασπαλίζουμε τις ντομάτες με την τριμμένη φρυγανιά. Αυτό βοηθάει στο να μην καούν οι ντομάτες.
Καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 30-40 λεπτά.
Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε επιπλέον για 30-40 λεπτά.
Σερβίρουμε με ψωμί, φέτα, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και δυόσμο.
«Θα μετρήσω τα γεμιστά»: Βολιώτης απειλoύσε την γυναίκα του με μαχαίpι για να μην ταΐσει τα πεθερικά του από το φαγητό τους
Σε κατάσταση αμόκ ένας 50χρονος απείλησε με μαχαίρι τη σύζυγό του επειδή ήθελε να μοιράσει τα γεμιστά με τους γονείς της.
Σύμφωνα με το taxydromos.gr ένας 50χρονος στο Βόλο απείλησε με μαχαίρι τη σύζυγό του για… ένα ταψί γεμιστά. Όπως έγινε γνωστό, δεν ήθελα να τα μοιραστεί με τα πεθερικά του, απειλώντας την γυναίκα του ότι θα τα μετρήσει.
Η γυναίκα είπε ότι είχε φτιάξει αρκετά γεμιστά και θα έδινε και στους γονείς της να φάνε, χωρίς να υπολογίζει στην αντίδραση του συζύγου της. Εκείνος φέρεται να αντέδρασε άσχημα. Η σύζυγός του, που δεν πήρε αρχικώς σοβαρά την αντίδρασή του, επέμεινε.
Τότε ο 50χρονος φέρεται να άρπαξε το κουζινομάχαιρο και κραδαίνοντάς το, να απείλησε τη γυναίκα του. «Μην τυχόν και δώσεις γεμιστά στους γονείς σου. Θα τα μετρήσω!», φέρεται να είπε απειλώντας και φωνάζοντας.
Η γυναίκα κάλεσε την αστυνομία που συνέλαβε τον 50χρονο. Ωστόσο, κατέθεσε ότι δεν επιθυμεί την ποινική δίωξη του 50χρονου, ωστόσο το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο και για το αδίκημα της απειλής και για το αδίκημα της οπλοχρησίας και του επέβαλλε ποινή φυλάκισης οκτώ μηνών με τριετή αναστολή.