Η ομάδα μαθητών του 8ου Γυμνασίου Καλαμαριάς, του 32ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης και του 7ου Λυκείου Καλαμαριάς παρουσίασε πρόσφατα ένα πρωτοποριακό ρομποτικό υποβρύχιο στη δήμαρχο Καλαμαριάς, κ. Άννα Αράπογλου. Το ρομποτικό αυτό υποβρύχιο, αποτέλεσμα της συνεργασίας των μαθητών και της διασχολικής ομάδας ρομποτικής, έχει σχεδιαστεί για να εισχωρεί σε δύσκολα προσβάσιμες θαλάσσιες σπηλιές, να τις χαρτογραφεί και να ανιχνεύει κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι δύτες, στέλνοντας σήμα για βοήθεια σε περίπτωση ανάγκης.
Η ομάδα, που φέρει το όνομα “C’ EST LA VIE”, δεν είναι απλώς μία ομάδα ρομποτικής, αλλά μια δυναμική κοινότητα νέων ανθρώπων που φέρνει την καινοτομία και τη δημιουργία στο προσκήνιο. Το όνομα της ομάδας και το σύνθημά της, “C’ EST LA VIE” (Η ζωή έτσι είναι), εμπνέεται από τον Δημήτρη Αντωνίου, έναν παλιότερο μαθητή του σχολείου, ο οποίος αποτέλεσε ήρωα και σύμβολο για τα μέλη της. Η ομάδα ξεκίνησε την πορεία της το 2017 από το 8ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς και έχει ήδη κερδίσει πολλές διακρίσεις στον τομέα της ρομποτικής, συνδυάζοντας το πάθος τους για τεχνολογία με τη φιλοδοξία για την εξέλιξη και την ανάπτυξη.
Η διασχολική ομάδα συμμετέχει κάθε χρόνο σε διάφορους διαγωνισμούς και επιδείξεις, προσφέροντας ταυτόχρονα στους μαθητές την ευκαιρία να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και να συνεργαστούν με άλλους. Από τις σημαντικότερες στιγμές της ομάδας, ξεχωρίζουν η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η κατάκτηση της πρώτης θέσης στον διαγωνισμό του Ευρωπαϊκού Προγράμματος European Idea Network, η πρώτη θέση στο Πανελλήνιο στην κατηγορία Teamwork και Core Values, καθώς και η τρίτη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ρομποτικής στο Λίβανο στην κατηγορία Gracious Professionalism.
Η φετινή συμμετοχή της ομάδας στο διαγωνισμό First Lego League είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς οι μαθητές παρουσίασαν ένα εξαιρετικά καινοτόμο ρομπότ-υποβρύχιο, το οποίο έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύει και να εξερευνά τις θαλάσσιες σπηλιές. Ο στόχος του ρομπότ είναι να προσφέρει λύσεις διάσωσης σε περιοχές όπου οι δύτες και η παραδοσιακή ρομποτική δεν μπορούν να φτάσουν λόγω των περιορισμένων χώρων, των φυσικών εμποδίων και των επικίνδυνων συνθηκών. Το ρομπότ αυτό, το οποίο έχει ήδη αποκαλέσει η ομάδα “νερόφιδο”, μπορεί να βοηθήσει σε αποστολές διάσωσης σε περιβάλλοντα που χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερη δυσκολία και επικινδυνότητα. Οι μαθητές πιστεύουν ότι η καινοτομία τους μπορεί να σώσει ζωές και να διευκολύνει τις αποστολές σε δύσκολα και επικίνδυνα περιβάλλοντα.
Η ομάδα C’ EST LA VIE συμμετείχε στους προκριματικούς αγώνες Μακεδονίας του διαγωνισμού First Lego League, όπου κατάφερε να καταλάβει την πρώτη θέση στο Robot Game, ανάμεσα σε 32 ομάδες από όλη την Ελλάδα. Εκτός από τη διάκριση στο Robot Game, οι μαθητές της ομάδας εξασφάλισαν επίσης άριστες βαθμολογίες και σε άλλες κατηγορίες του διαγωνισμού, κερδίζοντας έτσι την πρόκριση για τον τελικό του παγκόσμιου διαγωνισμού που θα πραγματοποιηθεί στις 8-9 Μαρτίου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Στη διάρκεια της παρουσίασης του φετινού τους project, οι μαθητές ζήτησαν τη συνδρομή του Δήμου Καλαμαριάς για την περίπτωση που προκριθούν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Η δήμαρχος Καλαμαριάς, κ. Αράπογλου, εξέφρασε την πλήρη στήριξή της, υποσχόμενη να συνδράμει την ομάδα και να προβάλει την εκπληκτική αυτή δουλειά που τιμά τόσο την εκπαίδευση όσο και την Καλαμαριά. Η κ. Αράπογλου δήλωσε, «Θέλουμε να προβάλουμε τη δουλειά σας και να συνεργαστούμε για να κάνουμε την Καλαμαριά τον τόπο συνάντησης όλων αυτών των δημιουργικών ομάδων της πόλης μας. Μετά την επιτυχία των επόμενων ημερών, θα ξαναβρεθούμε στο σχολείο σας για να οργανώσουμε τα επόμενα βήματα. Μας κάνετε περήφανους».
Η συμμετοχή του ρομποτικού υποβρυχίου στο φετινό διαγωνισμό επικεντρώνεται στην εξερεύνηση της ζωής στον βυθό των ωκεανών. Η δυνατότητα του υποβρυχίου να εξερευνά θαλάσσιες σπηλιές και να παρέχει λύσεις διάσωσης σε επικίνδυνες περιοχές, όπως οι περιορισμένοι χώροι και τα φυσικά εμπόδια, καθιστά το project ιδιαίτερα καινοτόμο και χρήσιμο. Οι μαθητές της ομάδας ανέφεραν ότι το ρομπότ τους, το “νερόφιδο”, μπορεί να καλύψει κενά στον τομέα της διάσωσης σε περιοχές που η παραδοσιακή ρομποτική και οι δύτες δεν μπορούν να φτάσουν, προσφέροντας σημαντική βοήθεια σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Η ομάδα C’ EST LA VIE αποτελείται από μαθητές της Γ΄ Τάξης, όπως ο Κωνσταντίνος Αναστασίου και ο Φώτης Ξανθόπουλος από το 8ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς, οι μαθητές της Β’ Τάξης Δημήτρης Καρακόλης και Ιάσονας Ταουσιάνης-Θεοδωρίδης από το ίδιο σχολείο, καθώς και οι μαθήτριες Μαρία Γκρέκου της Γ΄ τάξης από το 32ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης και Δανάη Γεωργοπούλου και Ευστάθιος Καρακόλης από το 7ο ΓΕΛ Καλαμαριάς. Συντονιστές της ομάδας είναι η Διευθύντρια του 8ου Γυμνασίου Καλαμαριάς, Μαρία Κελεπούρη, και ο Διευθυντής του 32ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης, Χαράλαμπος Παμπουκίδης.
Η προσπάθεια αυτής της ομάδας μαθητών όχι μόνο δείχνει τη δημιουργικότητα και την τεχνολογική γνώση τους, αλλά και την ισχυρή συνεργασία μεταξύ σχολείων, εκπαιδευτικών και τοπικής αυτοδιοίκησης, ενισχύοντας τη σημασία της ομαδικής δουλειάς και της στήριξης από την κοινότητα για την επιτυχία τέτοιων πρωτοβουλιών.
Η μελλοντική προοπτική της ομάδας είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρα, καθώς συνεχίζουν να αναπτύσσουν νέες ιδέες και να δημιουργούν καινοτόμες λύσεις που μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο της τεχνολογίας και της ρομποτικής. Ο στόχος τους είναι να συνεχίσουν να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς και να εκπροσωπούν την Καλαμαριά και τη Θεσσαλονίκη με περηφάνια, προάγοντας την επιστημονική και τεχνολογική εκπαίδευση στη χώρα.