Βράδυ Ανάστασης χωρίς μαγειρίτσα φυσικά και δεν γίνεται, καθώς είναι από τα No1 φαγητά που υπάρχει σε κάθε τραπέζι. Ο Πέτρος Συρίγος, φτιάχνει την πιο τέλεια μαγειρίτσα της γιαγιάς που όλοι λατρεύουμε και περιμένουμε να την γευτούμε βήμα-βήμα με πολύ απλά υλικά!
Την συγκεκριμένη μαγειρίτσα την φτιάχνουμε κάθε χρόνο γιατί είναι γρήγορη, εύκολη και ακριβώς όπως η μαγειρίτσα της γιαγιάς σου.
Γιατί τρώμε μαγειρίτσα το Πάσχα;
] Η λογική της μαγειρίτσας είναι πάρα πολύ απλή. Ο λόγος που την επιλέγουμε συγκεκριμένα το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου είναι για να προλάβουμε το διατροφικό σοκ μετά από 40 μέρες νηστείας.
Οι δημιουργοί της μαγειρίτσας, δυστυχώς παραμένουν άγνωστοι. Όμως για καλή μας τύχη, δημιούργησαν την συγκεκριμένη συνταγή, η οποία είναι άκρως θρεπτική για να μπορέσει ο οργανισμός να προετοιμαστεί για το φαγητό με όλα τα κρεατικά και τα λιπαρά φαγητά που θα έρθει την Κυριακή του Πάσχα.
Παράλληλα, η μαγειρίτσα είναι ένας τρόπος να αξιοποιηθούν ότι περισσεύει από το αρνί. Αντί να πετάξουμε τα εντόσθια τα κάνουμε μια φανταστική μεσογειακή σούπα που είναι άκρως θρεπτική και μας προετοιμάζει για το φαγοπότι της Κυριακής του Πάσχα!
Μαγειρίτσα: Yλικά
1 συκωταριά αρνίσια, περίπου 1 κιλό (μαζί με τα πνευμόνια, γλυκάδια κλπ.)
1/2 κιλό εντεράκια
2-3 μαρούλια (ανάλογα το μέγεθός τους), χοντροκομμένα
5 κ.τ.σ ελαιόλαδο
1-2 μέτρια κρεμμύδια
4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
Χυμό από 1 λεμόνι
100-150 γρ ρύζι καρολίνα
½ κούπα άνηθο, ψιλοκομμένο
½ κούπα μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Αλάτι, Πιπέρι
Μαγειρίτσα: Υλικά για το αυγολέμονο
3 αυγά
2 λεμόνια τον χυμό τους
1 κουταλιά κορν φλάουρ (προαιρετικό)
Ξύσμα λεμόνιΆνηθο
Ζωμός από τη μαγειρίτσα
Μαγειρίτσα: Βήμα-βήμα η εκτέλεσή της
Πλένουμε τη συκωταριά και τα εντεράκια
Πλένουμε και τα μαρούλια και άνηθο και μαϊντανό και τα κόβουμε για την μαγειρίτσα.
Ζεματάμε τη συκωταριά για 10 λεπτά και μετά την ψιλοκόβουμε.
Έτσι θα πρέπει να έχεις ψιλοκόψει τα εντεράκια και όλη την πρασινάδα για την μαγειρίτσα σου!
Σε άλλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για την μαγειρίτσα.
Προσθέτουμε και το σκόρδο και το σοτάρουμε για μερικά δευτερόλεπτα.
Προσθέτουμε τη συκωταριά, τη σοτάρουμε ρίχνουμε και τα εντεράκια, σβήνουμε με χυμό από 1 λεμόνι και προσθέτουμε νερό μέχρι να σκεπαστεί.
Στη συνέχεια ρίχνουμε τα μαρούλια και το ρύζι για την μαγειρίτσα.
Προσθέτουμε αλατοπίπερο και νερό (έξτρα αν χρειαστεί) και τα σιγοβράζουμε περίπου 30–40 λεπτά