Ο Δίσκος της Φαιστού είναι ένα από τα πιο μυστηριώδη και εμβληματικά αρχαιολογικά ευρήματα της Κρήτης, με χρονολογία που εκτιμάται γύρω στον 17ο αιώνα π.Χ. Η ιστορία του Δίσκου συνδέεται με την ερευνητική εργασία του Δρ. Γκάρεθ Όουενς, ενός γλωσσολόγου που διαμένει στην Κρήτη εδώ και τρεις δεκαετίες. Η αφοσίωσή του στην αποκρυπτογράφηση του Δίσκου, σε συνεργασία με τον καθηγητή Φωνητικής στην Οξφόρδη, Τζον Κόουλμαν, έχει οδηγήσει σε μια εντυπωσιακή πρόοδο, με την «ανάγνωση» του Δίσκου να φτάνει το 99%.
Αποκρυπτογράφηση και Γλωσσολογικές Προσεγγίσεις
Η αποκρυπτογράφηση του Δίσκου της Φαιστού στηρίζεται στη φωνητική προσέγγιση της Γραμμικής Β, που καταγράφει την ελληνική γλώσσα, καθώς και στη συγκριτική γλωσσολογία με άλλες ινδοευρωπαϊκές γλώσσες. Παρά τη μεγάλη πρόοδο, ο Δρ. Όουενς επισημαίνει ότι η «ανάγνωση» δεν σημαίνει απαραίτητα και πλήρη κατανόηση. Ο Δίσκος, αν και φέρει στοιχεία γραφής που μοιάζουν με τα κρητικά ιερογλυφικά, δεν συνδέεται με τα αιγυπτιακά ιερογλυφικά και καταγράφει τη μινωική γλώσσα, καθιστώντας τον ένα από τα καλύτερα δείγματα αυτής της γραφής.
Η Φωνητική Προσέγγιση
Ο Δρ. Όουενς και η ομάδα του έχουν ηχογραφήσει τις φωνητικές συλλαβές του Δίσκου, δίνοντας την ευκαιρία στον κόσμο να ακούσει τη μινωική γλώσσα, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν είναι νεκρή. Αναφέρει ότι πολλές σύγχρονες λέξεις στην Κρήτη, όπως «Κνωσός» και «Φαιστός», διατηρούν μινωικές ρίζες, αποδεικνύοντας τη διαχρονικότητα της γλώσσας.
Θρησκευτικές Αναφορές
Στην ερμηνεία του Δίσκου, ο Δρ. Όουενς υποστηρίζει ότι έχει φτάσει το 50% της αποκρυπτογράφησης, με πολλές λέξεις να είναι πλέον δοκιμαστικές. Πιστεύει ότι ο Δίσκος αναφέρεται σε μια έγκυο θεότητα, σε αντίθεση με την προηγούμενη άποψη ότι πρόκειται απλά για μια έγκυο μητέρα. Αυτή η θεότητα έχει ρίζες στη μινωική θρησκεία, και πολλές από τις λέξεις στον Δίσκο περιλαμβάνουν θρησκευτικές αναφορές.
Μινωική Γραφή και Συστήματα Γραφής
Ο Δρ. Όουενς και ο Κόουλμαν καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο Δίσκος της Φαιστού αποτελεί μέρος της μινωικής γραφής, που περιλαμβάνει τη Γραμμική Α, τα κρητικά ιερογλυφικά και τον ίδιο τον Δίσκο. Όλα αυτά τα συστήματα γραφής είναι παραλλαγές της ίδιας γλώσσας, με διαφοροποιήσεις μόνο στη «γραμματοσειρά».
Πολιτιστική Σημασία του Δίσκου
Ο Δρ. Όουενς θεωρεί τον Δίσκο της Φαιστού όχι μόνο ένα γραπτό κείμενο αλλά και ένα αντικείμενο τέχνης, που χαρακτηρίζει την πολιτιστική κληρονομιά της μινωικής Κρήτης. Το περιγράφει ως το «ευαγγέλιο της μινωικής Κρήτης», τονίζοντας τη σημασία του στη μελέτη της αρχαίας ελληνικής γλώσσας και της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής.
Συμπέρασμα
Ο Δίσκος της Φαιστού συνεχίζει να αποκαλύπτει τα μυστικά του, με την έρευνα να προχωρά. Η εργασία του Δρ. Όουενς και του καθηγητή Κόουλμαν παρέχει μια ελπίδα για περαιτέρω κατανόηση της μινωικής γλώσσας και κουλτούρας, προσφέροντας πολύτιμα εργαλεία για την επιστημονική κοινότητα και για όλους όσους ενδιαφέρονται για την αρχαία ιστορία.