Ο Ηλίας Γεωργάτος: Ο Έλληνας Που Ξεκίνησε Από Κεφαλονιά και Σάρωσε το Λονδίνο με τον Γύρο 4 Κιλών
Η ιστορία του Ηλία Γεωργάτου είναι μια αληθινή έμπνευση και απόδειξη ότι η σκληρή δουλειά και η επιμονή μπορούν να ξεπεράσουν οποιαδήποτε δυσκολία. Είτε πρόκειται για την οικογενειακή παράδοση των σουβλατζίδικων στην Κεφαλονιά, είτε για τις προκλήσεις που συνάντησε μετανάστευοντας στο Λονδίνο, ο Ηλίας κατάφερε να συνδυάσει την αγάπη του για τη δουλειά του με την επιθυμία να φέρει την ελληνική γαστρονομία στο επίκεντρο της βρετανικής κουλτούρας. Έχοντας ξεκινήσει την επιχείρησή του από το μηδέν, σήμερα είναι ιδιοκτήτης δύο επιτυχημένων καταστημάτων και ετοιμάζεται να ανοίξει ακόμα περισσότερα.
Από την Κεφαλονιά στο Λονδίνο: Ένα Ταξίδι Ελπίδας και Δύναμης
Ο Ηλίας Γεωργάτος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κεφαλονιά, όπου η οικογένειά του διατηρούσε την επιχείρηση ενός παραδοσιακού σουβλατζίδικου στο Ληξούρι. Ο παππούς του, μάλιστα, είχε φέρει για πρώτη φορά το σουβλάκι στο νησί το 1956, και από τότε η οικογένεια ήταν συνδεδεμένη με αυτή την επιχείρηση. Ο πατέρας του Ηλία συνέχισε το έργο του και δημιούργησε το σουβλατζίδικο “Τσιλίκος”, το οποίο έγινε ευρέως γνωστό στην Κεφαλονιά. Ωστόσο, ο ίδιος ο Ηλίας είχε αρχικά άλλες φιλοδοξίες και αποφάσισε να αφήσει πίσω την οικογενειακή παράδοση και να αναζητήσει νέους δρόμους.
Το 2018, όμως, οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα τον οδήγησαν να πάρει την απόφαση να μεταναστεύσει στο Λονδίνο. Εκεί, δεν άργησε να ανακαλύψει ότι η αγάπη του για το σουβλάκι και τον γύρο ήταν κάτι που δεν μπορούσε να αφήσει πίσω. Παρά τις αντιξοότητες που αντιμετώπισε ως μετανάστης, με τον χρόνο κατάφερε να ανοίξει τη δική του επιχείρηση, έναν μικρό σουβλατζίδικο-γυράδικο, ο οποίος γρήγορα έγινε γνωστός στην περιοχή.
Το Μυστικό της Επιτυχίας: Αυθεντικός Γύρος 4 Κιλών
Ένα από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία της επιτυχίας του Ηλία είναι η καινοτομία του. Ο ίδιος δημιούργησε μία μοναδική πρόκληση για τους πελάτες του, που αφορά ένα γύρο βάρους τεσσάρων κιλών. Η πρόκληση είναι απλή: Όποιος καταφέρει να φάει το γιγάντιο γύρο μέσα σε 15 λεπτά, κερδίζει το γεύμα του δωρεάν. Αντίθετα, αν δεν τα καταφέρει, ο πελάτης θα πληρώσει 50 λίρες για το τεράστιο σάντουιτς.
Η πρόκληση αυτή όχι μόνο έχει γίνει viral στα social media, αλλά έχει επίσης τραβήξει την προσοχή πολλών Βρετανών που επισκέπτονται το κατάστημα για να δοκιμάσουν την τύχη τους. Ο Ηλίας ανέβασε το challenge στα TikTok και Instagram, και η απήχηση ήταν ακαριαία. Από την Κυριακή, το κατάστημα βίωσε μεγάλη αύξηση στην επισκεψιμότητα, με τους πελάτες να ενθουσιάζονται από τη δημιουργικότητα και την αυθεντικότητα του μενού του.
Η Σχέση με την Ελληνική Κουλτούρα και τις Παραδόσεις
Για τον Ηλία, η επιτυχία δεν είναι μόνο θέμα γεύσης, αλλά και πολιτισμού. Εξήγησε ότι, παρόλο που έφυγε από την Ελλάδα, η αγάπη του για την πατρίδα και τις παραδόσεις της παραμένει αμετάβλητη. Ο γιος του, που είναι έξι ετών, λατρεύει να επισκέπτεται το κατάστημα κάθε εβδομάδα για να απολαύσει τον αγαπημένο του γύρο, ενώ η κόρη του προτιμά το σουβλάκι με κοτόπουλο. Μαζί με τη σύζυγό του, την Ελένη, προσπαθούν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους με την αγάπη για την Ελλάδα και τη γαστρονομία της.
Ο Ηλίας αναφέρθηκε σε μια ιδιαίτερη στιγμή που έζησε πρόσφατα, όταν πρότεινε στο σχολείο του γιου του να προσφέρει γύρο και σουβλάκια για τη γιορτή κουλτούρας που διοργάνωναν. Η πρότασή του έγινε με ενθουσιασμό αποδεκτή, και εκείνος είχε την ευκαιρία να μιλήσει στους μαθητές για την ελληνική κουλτούρα και την ιστορία του φαγητού τους. Ήταν μια μοναδική εμπειρία που τον γέμισε υπερηφάνεια.
Η Συνεργασία με Ιταλό Συνέταιρο και τα Σχέδια για το Μέλλον
Ο Ηλίας δεν είναι μόνος σε αυτή την επιχειρηματική διαδρομή. Συνεργάζεται με τον Gianni Perillo, έναν Ιταλό επιχειρηματία, ο οποίος μοιράζεται την ίδια αγάπη για το καλό φαγητό και την επιχειρηματικότητα. Ο Gianni υπήρξε μέντορας για τον Ηλία, και οι δυο τους συνδυάζουν τις γνώσεις τους και τις εμπειρίες τους για να δημιουργήσουν μια επιτυχημένη και κερδοφόρα επιχείρηση. Οι πολιτισμικές τους ρίζες, η ελληνική και η ιταλική, συνδυάζονται με ιδιαίτερο τρόπο, καθώς οι δυο τους μοιράζονται παρόμοιες αξίες.
Αυτό που κάνει την επιτυχία τους ακόμα πιο αξιοσημείωτη είναι ότι όλα αυτά τα έχουν καταφέρει χωρίς δάνεια ή εξωτερικούς επενδυτές. Η επιτυχία τους βασίζεται αποκλειστικά στη σκληρή δουλειά, στην πίστη στις αξίες τους και στην αγάπη για το καλό φαγητό. Ο Ηλίας εκφράζει την ευγνωμοσύνη του προς τον πατέρα του, ο οποίος του έμαθε όχι μόνο το επαγγελματικό κομμάτι, αλλά και τη σημασία της επιχειρηματικότητας. Η περηφάνια που βλέπει στα μάτια του πατέρα του είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή για εκείνον.
Ο Στόχος για Μέλλον και Ανάπτυξη
Το μέλλον φαίνεται λαμπρό για τον Ηλία και την επιχείρησή του. Σήμερα, ο Ηλίας και ο Gianni προετοιμάζονται για το άνοιγμα άλλων δύο καταστημάτων μέχρι το τέλος του 2025, φέρνοντας το συνολικό αριθμό καταστημάτων τους σε τέσσερα. Ο στόχος τους είναι να φτάσουν τα 10 καταστήματα μέχρι το 2027, επεκτείνοντας την επιχείρησή τους σε νέες περιοχές του Λονδίνου και πέραν αυτού.
Η δυναμική τους είναι αξιοθαύμαστη, και το όνομα του καταστήματος “Pittagoras” (που είναι εμπνευσμένο από το διάσημο Έλληνα φιλόσοφο) έχει γίνει ήδη γνωστό σε πολλούς Βρετανούς. Η επιτυχία τους είναι το αποτέλεσμα της αφοσίωσής τους στην ποιότητα και στην αυθεντικότητα, κάτι που έχει ενθουσιάσει τους πελάτες τους.