Θα σε εντυπωσίαζε αν σου παρουσιάζαμε την ιδέα ότι μια μερίδα μαυρομάτικα φασόλια παρέχει την ίδια ποσότητα πρωτεΐνης που παρέχει και μισή μπριζόλα;
Αυτά τα φασόλια συνδυάζουν δύο σημαντικές ιδιότητες: χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες (170 γραμμάρια παρέχουν 227 θερμίδες) και πλούσια θρεπτική σύνθεση. Μια κούπα μαυρομάτικα φασόλια καλύπτει το 45% των καθημερινών αναγκών μας σε φυτικές ίνες, το 58% σε φυλλικό οξύ και το 31% σε πρωτεΐνες.
Ας εξετάσουμε λεπτομερώς τα θρεπτικά οφέλη τους:
1. Διατηρούν τη μνήμη σε καλή κατάσταση:
Η θειαμίνη, ή βιταμίνη Β1, που παρέχουν σε γενναιόδωρες δόσεις, συμμετέχει σε βασικές αντιδράσεις του μεταβολισμού για την παραγωγή ενέργειας και είναι ουσιώδης για τη λειτουργία των εγκεφαλικών κυττάρων, τη διατήρηση της μνήμης και των γνωστικών ικανοτήτων.
2. Διατηρούν την καρδιά υγιή:
Το κάλιο που περιέχουν τα μαυρομάτικα φασόλια είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία κυττάρων, ιστών και οργάνων του σώματος. Σε συνδυασμό με το νάτριο, αποτελούν τους βασικούς ηλεκτρολύτες που ρυθμίζουν την κατανομή υγρών, επηρεάζουν το pH και συμβάλλουν στη διέγερση νεύρων και μυών, προλαμβάνοντας την αυξημένη πίεση αίματος, εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακά νοσήματα.
3. Συμβάλλουν στη διατήρηση καλής φυσικής κατάστασης:
Τα μαυρομάτικα αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης για όσους δεν καταναλώνουν κρέας. Οι πρωτεΐνες τους, αν και ασφαλείς όταν καταναλώνονται με μέτρο, συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας του σώματος και την ενίσχυση των μυών και της φυσικής κατάστασης. Για παράδειγμα, μισό φλιτζάνι βρασμένα μαυρομάτικα παρέχουν 6,7 γραμμάρια πρωτεΐνης, ενώ το ίδιο ποσό σε κονσερβοποιημένα παρέχει 5,7 γραμμάρια.
4. Είναι εξαιρετική πηγή σιδήρου:
Ένα μισό φλιτζάνι κονσερβοποιημένα μαυρομάτικα περιέχει 1,2 mg σιδήρου, ενώ το ίδιο ποσό βρασμένα παρέχει 2,2 mg. Αυτό τα καθιστά αναγκαία για κορίτσια άνω των 13 ετών και γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι ο σίδηρος που περιέχεται σε φυτικά τρόφιμα απορροφάται σε μικρότερο βαθμό από τον ζωικό σίδηρο, επομένως πρέπει να προσέχουμε τους συνδυασμούς τροφών για να βελτιώσουμε την απορροφητικότητα του. Για παράδειγμα, μπορούμε να αυξήσουμε την απορρόφηση φυτικού σιδήρου συνδυάζοντάς το με χυμό πορτοκαλιού, γκρέιπφρουτ, πεπόνι, φράουλες κ.λπ., που είναι πλούσια σε βιταμίνη C.
5. Προστατεύουν την υγεία των ματιών:
Τα μαυρομάτικα φασόλια περιέχουν υψηλή ποσότητα βιταμίνης Α, με μια φλιτζάνι να παρέχει πάνω από το 1/4 των ημερήσιων αναγκών. Η βιταμίνη Α είναι αντιοξειδωτική και σημαντική για την υγεία των ματιών, των οστών, του δέρματος, των μαλλιών, ενώ υποστηρίζεται ότι δρα κατά του καρκίνου των πνευμόνων.
Αυτά τα μαυρομάτικα φασόλια αποτελούν ένα πολύτιμο συστατικό για μια υγιεινή διατροφή και προσφέρουν πληθώρα θρεπτικών οφελών για τη γενική ευεξία.