Η Ελισάβετ Καρανίκα, εθελόντρια διασώστρια και πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Ερυθρού Σταυρού Λάρισας, είναι μια γυναίκα που έχει αφιερώσει τη ζωή της στην προσφορά και την ανθρωπιά. Με πάνω από 20 χρόνια εμπειρίας στον τομέα της διάσωσης και την παρουσία της σε μεγάλες κρίσεις, όπως σεισμοί, πλημμύρες και η πανδημία, η Ελισάβετ βρίσκεται πάντα εκεί όπου υπάρχει ανάγκη για βοήθεια. Ένα από τα πιο σοκαριστικά και συνταρακτικά γεγονότα που έχει βιώσει ήταν η νύχτα της τραγωδίας στα Τέμπη, όπου οι εικόνες της καταστροφής και του πόνου παραμένουν χαραγμένες στη μνήμη της.
Η Ελισάβετ μιλάει για την εμπειρία της σε ένα συγκλονιστικό επεισόδιο του podcast «Γυναίκες» του Marie Claire, το οποίο παρουσιάζει μια γυναίκα που υπερβαίνει τις δυσκολίες και δίνει τον καλύτερό της εαυτό σε κάθε αποστολή. «Για να μπορεί εκείνη, μπορώ κι εγώ», λέει για τη μητέρα της, η οποία υπήρξε έμπνευση για την ίδια να ακολουθήσει τον δρόμο του εθελοντισμού, όπως και εκείνη το είχε κάνει στο παρελθόν.
Η συζήτηση αναφέρεται σε πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στον χώρο της διάσωσης, ειδικά σε έναν τομέα που παραδοσιακά κυριαρχείται από άντρες. Η Ελισάβετ εξηγεί πώς, στην αρχή, χρειάστηκε να αποδείξει την αξία της και να κερδίσει τον σεβασμό των συναδέλφων της, κάτι που απαιτούσε όχι μόνο φυσική δύναμη, αλλά και πνευματική ανθεκτικότητα. Η διάσωση δεν είναι μόνο τεχνική ικανότητα, αλλά και συναισθηματική στήριξη. Έτσι, η αλληλεγγύη μεταξύ των εθελοντών είναι το βασικό στοιχείο που τους κρατά ενωμένους και τους δίνει τη δύναμη να αντέχουν ακόμα και τις πιο δύσκολες στιγμές.
Η ίδια η Ελισάβετ, στο επίκεντρο του επεισοδίου, μας μιλά για το πως, στην πιο δύσκολη νύχτα της ζωής της, στο σημείο του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη, το συναίσθημα έπρεπε να τεθεί σε δεύτερη μοίρα. Όπως λέει, «εκείνη τη στιγμή δεν υπήρχε χώρος για συναίσθημα. Υπήρχε μόνο το καθήκον». Το θέαμα ήταν τόσο τρομακτικό και οι σκηνές τόσο ανατριχιαστικές, που η Ελισάβετ αναγκάστηκε να επικεντρωθεί αποκλειστικά στην αποστολή της. «Ο εγκέφαλος δεν έδινε εντολές. Το πρώτο βαγόνι δεν υπήρχε πια», θυμάται με συγκίνηση. Η κατάσταση απαιτούσε αυστηρή προσοχή και ψυχραιμία, κάτι που, όπως λέει, εξασφαλίστηκε από τη συλλογική δύναμη της ομάδας.
Μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές της, όπως περιγράφει, ήταν η συνάντησή της με τη Σοφία Πλακιά, μητέρα των δίδυμων κοριτσιών που χάθηκαν εκείνο το βράδυ. Η Σοφία, αναζητώντας τα παιδιά της, την πλησίασε και την ρώτησε με μάτια γεμάτα πόνο: «Είδες τα παιδιά μου; Ήταν στο πρώτο βαγόνι». Η Ελισάβετ, χωρίς να πει λέξη, απάντησε με το βλέμμα της. Η συγκίνηση ήταν τεράστια, και η εικόνα αυτής της μητέρας που προσπαθούσε να καταλάβει την αλήθεια για την τραγωδία της, παραμένει χαραγμένη στη μνήμη της.
Η Ελισάβετ αναφέρεται επίσης στη σημασία της ηγεσίας στην ομάδα διάσωσης. Όπως λέει, «οι εθελοντές σε κοιτούν στα μάτια. Αν πέσεις εσύ, πέφτουν όλοι». Για την ίδια, η ηγεσία δεν έγκειται στη δύναμη των εντολών, αλλά στο παράδειγμα. Δεν στέλνει κανέναν σε αποστολή που δεν θα πήγαινε η ίδια, και πάντα προσπαθεί να είναι εκεί για τους άλλους, ακόμα και όταν τα πράγματα είναι δύσκολα. Η στήριξη που προσφέρεται ο ένας στον άλλον αποτελεί τη βάση της ομάδας και της δουλειάς που κάνουν όλοι μαζί.
Αυτό που διαχωρίζει την Ελισάβετ από άλλους είναι το πάθος της για την αλληλεγγύη. Για εκείνη, η λέξη «αλληλεγγύη» είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο χτίζεται κάθε αποστολή διάσωσης. Η εθελοντική εργασία δεν είναι για το «ευχαριστώ», αλλά για την ψυχή, για την εσωτερική ικανοποίηση που προσφέρει η προσφορά στον συνάνθρωπο. Η ίδια, παρά την σωματική κούραση που προκαλεί η συνεχής δουλειά της, δηλώνει πως η ψυχική της δύναμη δεν εξαντλείται. Κάθε φορά που βρίσκεται σε μια αποστολή, αντλεί δύναμη από τη συνειδητοποίηση ότι κάνει τη διαφορά στη ζωή των άλλων.
Η Ελισάβετ, παρά τις τεράστιες προκλήσεις και τις δύσκολες καταστάσεις, βλέπει το μέλλον με αισιοδοξία. Παρά τις κούραση και την εξάντληση που νιώθει από τη συνεχιζόμενη δράση της, η προσφορά της συνεχίζεται και δεν έχει πρόθεση να σταματήσει. «Ελπίζω να έχουμε μπροστά μας πιο ήσυχες μέρες. Αλλά όσο μπορώ, θα συνεχίσω. Γιατί κάπως έτσι αλλάζει ο κόσμος», λέει με σιγουριά.
Η ιστορία της Ελισάβετ είναι μια αληθινή μαρτυρία της δύναμης της αλληλεγγύης, της αντοχής και της ψυχικής δύναμης που χρειάζεται κάποιος για να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της διάσωσης. Η ζωή της και η ιστορία της αποδεικνύουν ότι η προσφορά και η ανιδιοτέλεια είναι αξίες που μπορούν να κάνουν τον κόσμο καλύτερο, ακόμα και στις πιο σκοτεινές στιγμές του.
Η Ελισάβετ Καρανίκα δεν είναι μόνο μια διασώστρια, είναι μια γυναίκα που δείχνει με το παράδειγμά της τι σημαίνει να είναι κανείς άνθρωπος, και μας υπενθυμίζει πως η πραγματική δύναμη βρίσκεται στην ικανότητα να στηρίζουμε ο ένας τον άλλον και να προχωράμε μπροστά με πίστη και αλληλεγγύη.