Οργισμένη με την Έλενα Ακρίτα η μητέρα του μαθητή που παρέλασε στη Λαμία: «Του κόβει τα φτερά»
Η πρόσφατη παρέλαση της 25ης Μαρτίου στη Λαμία έγινε ευρύτερα γνωστή χάρη σε ένα συγκινητικό γεγονός: ένας μαθητής με αναπηρία σηκώθηκε από το αμαξίδιό του και περπάτησε με υπερηφάνεια δίπλα στην ελληνική σημαία. Ωστόσο, αυτή η πράξη έγινε αντικείμενο έντονων αντιδράσεων, με την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Έλενα Ακρίτα να χρησιμοποιεί τον όρο «μισαναπηρισμός» για να περιγράψει το γεγονός. Η μητέρα του μαθητή, οργισμένη με αυτήν την τοποθέτηση, μίλησε ανοιχτά, κατηγορώντας την Ακρίτα ότι «κόβει τα φτερά» του παιδιού της.
Η ιστορία του μαθητή που ενίσχυσε την εθνική περηφάνια
«Μαμά, θέλω να κάνω παρέλαση»
Ο μικρός μαθητής, που φοιτά στο Ενιαίο Ειδικό Γενικό Λύκειο Λαμίας, έδειξε εξαιρετικό θάρρος και θέληση να συμμετάσχει στην παρέλαση. Όπως αποκάλυψε η ίδια του η μητέρα, ήταν η πρώτη φορά που παρέλασε και το έκανε με δική του επιθυμία.
«Από μόνος του ζήτησε να κάνει παρέλαση. Μου είπε: Μαμά, θέλω να κάνω παρέλαση», ανέφερε η μητέρα του στον Alpha.
Η στιγμή που σηκώθηκε από το αμαξίδιο και περπάτησε με υποστήριξη συγκλόνισε πολλούς, ενισχύοντας την αίσθηση ισότητας και εθνικής περηφάνιας.
«Ένιωσε δυνατός και ίσος με τα άλλα παιδιά»
Για τον μαθητή, αυτή η εμπειρία ήταν συμβολική και βαθιά προσωπική.
«Ένιωσε πάρα πολύ δυνατός και ίσος με τα άλλα παιδιά. Ήταν υπερήφανος που περπάτησε δίπλα στην ελληνική σημαία», τόνισε η μητέρα του.
Ωστόσο, αυτή η συγκίνηση μετατράπηκε σε αντιπαράθεση όταν η Έλενα Ακρίτα επέλεξε να δώσει μια διαφορετική ερμηνεία στο γεγονός.
Η τοποθέτηση της Έλενας Ακρίτα και οι αντιδράσεις
«Αποτρόπαιο δείγμα μισαναπηρισμού»
Σε ανάρτησή της στο Facebook, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε το περιστατικό ως «αποτρόπαιο δείγμα μισαναπηρισμού», υποστηρίζοντας ότι η κοινωνία θεωρεί τους ανθρώπους με αναπηρία ως «κατώτερους».
«Γιατί όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι, αλλά μερικοί είναι πιο ίσοι από τους άλλους. Ένα ΑμεΑ άτομο ‘υστερεί’ σύμφωνα με τους άγραφους νόμους μιας ρατσιστικής, κακοποιητικής κοινωνίας», έγραψε.
Αυτή η θέση προκάλεσε αναταραχή, με πολλούς να κατηγορούν την Ακρίτα ότι αγνοεί την επιθυμία του ίδιου του παιδιού.
Η απάντηση της καθηγήτριας και της μητέρας
Μια από τις πιο έντονες αντιδράσεις ήρθε από την καθηγήτρια και υπεύθυνη της παρέλασης, η οποία ανέφερε:
«Απορώ πώς κάνετε κριτική ενώ δεν γνωρίζετε το ίδιο το παιδί, τις ανάγκες του, τις επιθυμίες του. Είχε έντονη επιθυμία να περπατήσει».
Η μητέρα του μαθητή, από την πλευρά της, εξέφρασε την αγανάκτησή της:
«Η κυρία Ακρίτα δεν μπορεί να βγαίνει δημόσια και να κατακρίνει την απόφαση του παιδιού μου. Του κόβει τα φτερά, νιώθει ντροπή γι’ αυτό που έγινε».
Γιατί αυτή η υπόθεση αγγίζει τόσους πολλούς;
1. Το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση
Ο μαθητής επιλέγοντας μόνος του να περπατήσει, έδειξε ότι δεν θέλει να περιορίζεται από τα στερεότυπα. Η κριτική ότι αυτό αποτελεί «μισαναπηρισμό» φαίνεται να αγνοεί τη φωνή του ίδιου του παιδιού.
2. Η δύναμη της συμμετοχής
Για πολλούς ανθρώπους με αναπηρία, η συμμετοχή σε δημόσιες εκδηλώσεις είναι μια πράξη εξασφάλισης ισότητας. Το να παρελάσει όπως όλοι ήταν για τον μαθητή ένα βήμα προς την αυτοπεποίθηση.
3. Ο ρόλος των κοινωνικών δικτύων
Η ανάρτηση της Ακρίτα στο Facebook έδειξε πόσο ευαίσθητα είναι αυτά τα θέματα. Ωστόσο, η αντίδραση της οικογένειας και των εκπαιδευτικών θύμισε ότι η φωνή των ίδιων των ανθρώπων με αναπηρία πρέπει να ακούγεται πρώτη.
Η υπόθεση αυτή δείχνει πόσο σημαντικό είναι να ακούμε πρώτα τους ίδιους τους ανθρώπους πριν βγάλουμε συμπεράσματα. Εσείς τι πιστεύετε; Προσπαθεί η κοινωνία μας να είναι πιο συμπεριληπτική ή εξακολουθεί να υπάρχουν στερεότυπα; 🧐