Μητσοτάκης από Παρίσι: Όχι στην αποστολή ελληνικών στρατευμάτων στην Ουκρανία – «Η ισχυρότερη εγγύηση είναι η ενίσχυση των δυνάμεων της Ουκρανίας»
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ξεκάθαρη απάντηση σχετικά με το ενδεχόμενο αποστολής ελληνικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, ενώ βρισκόταν στο Παρίσι για τη Διεθνή Σύνοδο Υποστήριξης της Ουκρανίας. Η θέση της Ελλάδας; Κατηγορηματική: «Όχι σε στρατεύματα, ναι στην ενίσχυση της Ουκρανίας».
«Η Ουκρανία πρέπει να ενδυναμωθεί»
Σε μια εποχή που η διεθνής κοινότητα ψάχνει λύσεις για τον τερματισμό του πολέμου, ο Μητσοτάκης τόνισε ότι η καλύτερη εγγύηση ασφάλειας για την Ουκρανία δεν είναι ξένα στρατεύματα, αλλά η ενίσχυση των δικών της ενόπλων δυνάμεων.
«Η ισχυρότερη εγγύηση ασφαλείας της Ουκρανίας είναι η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων της ίδιας της Ουκρανίας», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Πίεση για κατάπαυση του πυρός – Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει τις επιθέσεις
Ο ελληνικός πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ουκρανία έχει ήδη δεχτεί μια πρόταση για κατάπαυση του πυρός 30 ημερών, αλλά η Ρωσία δεν έχει ακολουθήσει. Γι’ αυτό, όλες οι πιέσεις πρέπει να στραφούν προς τη Μόσχα, ώστε να σταματήσουν οι επιθέσεις.
«Πρέπει να εστιάσουμε στο πώς θα τελειώσει ο πόλεμος μια ώρα αρχύτερα», τόνισε ο Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι η συζήτηση για στρατεύματα «μπορεί να είναι διασπαστική».
Γιατί η Ελλάδα λέει «όχι» σε στρατεύματα;
Η ελληνική κυβέρνηση δεν συμμετέχει στις προτάσεις για αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία, σε αντίθεση με άλλες χώρες που μιλούν για «συμμαχία προθύμων». Ο λόγος;
- Η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη για τέτοια κίνηση αυτή τη στιγμή.
- Η προτεραιότητα είναι η κατάπαυση του πυρός, όχι η περαιτέρω στρατιωτική ενίσχυση.
- Οι διαπραγματεύσεις για ειρήνη είναι πιο σημαντικές από οποιαδήποτε στρατιωτική παρουσία.
Συνομιλίες με Κύπρο και Τουρκία – Τι συζητήθηκε;
Εκτός από το ζήτημα της Ουκρανίας, ο Μητσοτάκης είχε σύντομη συζήτηση με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη, και τον αντιπρόεδρο της Τουρκίας, Τζεβντέτ Γιλμάζ. Παρόλο που δεν έχουν ανακοινωθεί λεπτομέρειες, φαίνεται ότι οι συνομιλίες έγιναν σε καλό κλίμα.
Τι ακολουθεί; Η τετραμερής συνάντηση με Λίβανο
Ο πρωθυπουργός θα παραμείνει στο Παρίσι για μία ακόμη σημαντική συνάντηση. Αυτή τη φορά, θα συμμετάσχει σε τετραμερή διάσκεψη μεταξύ Γαλλίας, Ελλάδας, Κύπρου και Λιβάνου, με τη συμμετοχή του νέου προέδρου της χώρας, Ζοζέφ Αούν.
Τι να περιμένουμε;
- Συζητήσεις για την ευρύτερη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.
- Ενίσχυση των διμερών σχέσεων μεταξύ των χωρών.
- Πιθανές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση κρίσεων στην περιοχή.
Συμπέρασμα: Προτεραιότητα η ειρήνη, όχι η στρατιωτική κλιμάκωση
Η θέση της Ελλάδας είναι ξεκάθαρη: «Όχι σε στρατεύματα, ναι στη διπλωματία». Ο Μητσοτάκης επιμένει ότι η λύση βρίσκεται στον τερματισμό των εχθροπραξιών και όχι σε νέα στρατεύματα.