Αυτή η φράση ηχεί σαν μια αλήθεια που αντηχεί βαθιά μέσα στις ζωές μας, γεμίζοντας ταυτόχρονα με νόημα και βάρος τις μέρες μας. Η δύναμη, είτε φυσική, πνευματική, συναισθηματική είτε κοινωνική, είναι κάτι που όλοι λίγο-πολύ αναζητούμε. Θέλουμε να είμαστε δυνατοί για να προστατέψουμε τον εαυτό μας, να φροντίσουμε όσους αγαπάμε, να καταφέρουμε τους στόχους μας, να αφήσουμε το σημάδι μας στον κόσμο. Όμως, αυτή η δύναμη δεν έρχεται ποτέ μόνη της. Όσο περισσότερο ανεβαίνουμε το βουνό της προσωπικής μας ενδυνάμωσης, τόσο περισσότερο καταλαβαίνουμε πως ο αέρας γίνεται πιο ψυχρός και η ανάσα μας πιο βαριά.
Δεν είναι μόνο η ευθύνη απέναντι στον εαυτό μας που μεγαλώνει. Είναι η ευθύνη απέναντι στους άλλους, στις προσδοκίες, στις υποσχέσεις, στους ρόλους που αναλαμβάνουμε. Είναι σαν να μας ζητείται να κρατήσουμε έναν αόρατο κόσμο στα χέρια μας, έναν κόσμο γεμάτο από ανάγκες, απαιτήσεις, πιέσεις, και να τον στηρίξουμε. Όσο πιο δυνατός είσαι, τόσο περισσότερα φορτία επωμίζεσαι.
Σκέφτομαι συχνά τη φύση της δύναμης. Είναι μια ποιότητα που θαυμάζουμε στους ανθρώπους γύρω μας, αλλά ταυτόχρονα τη φοβόμαστε. Γιατί η δύναμη είναι επίσης ένα κάλεσμα για υπευθυνότητα, και η υπευθυνότητα απαιτεί θυσία. Όταν κάποιος γίνεται πυλώνας για τους άλλους, αφήνει πίσω του κάτι από τον εαυτό του. Κάθε βήμα προς την ενδυνάμωση είναι κι ένα βήμα πιο κοντά στη φθορά.
Ίσως να έχετε παρατηρήσει πως οι δυνατοί άνθρωποι σπάνια παραπονιούνται. Δεν έχουν το περιθώριο να το κάνουν. Όταν είσαι η κολόνα που στηρίζει μια οικογένεια, μια ομάδα, μια κοινότητα, δεν μπορείς να επιτρέψεις στον εαυτό σου να λυγίσει, να δείξεις την αδυναμία σου. Η ίδια η εικόνα της δύναμης, αυτή που οι άλλοι βλέπουν σε σένα, γίνεται το φορτίο που πρέπει να κουβαλήσεις. Κι όμως, μέσα από αυτή τη σιωπηλή μάχη, κρύβεται μια βαθιά ανθρώπινη αλήθεια: η δύναμη δεν είναι ακατάλυτη. Είναι εύθραυστη, ακριβώς επειδή συνυπάρχει με την ευθύνη.
Θυμάμαι μια ιστορία που είχα διαβάσει όταν ήμουν μικρότερος. Ήταν η ιστορία ενός χωρικού που βρήκε ένα βαρύ ξύλινο σταυρό στο δάσος και αποφάσισε να τον σηκώσει. Ο σταυρός ήταν βαρύς, αλλά ο χωρικός πίστεψε πως είχε τη δύναμη να τον κουβαλήσει. Καθώς περπατούσε όμως, το φορτίο γινόταν ολοένα και πιο ασήκωτο. Δεν ήταν μόνο το βάρος του ξύλου που του έκοβε την ανάσα, αλλά και οι φωνές των περαστικών που του ζητούσαν να κουβαλήσει και τα δικά τους βάρη. Ο χωρικός, αν και εξαντλημένος, δεν μπορούσε να αρνηθεί. Ένιωθε πως είχε υποχρέωση να τους βοηθήσει. Κάθε επιπλέον βάρος που του έδιναν, γινόταν κι ένα κομμάτι της ταυτότητάς του. Δεν ήταν πια ο εαυτός του, ήταν ο άνθρωπος που μπορούσε να αντέξει τα βάρη των άλλων.
Αυτή η ιστορία πάντα με έκανε να σκέφτομαι: μήπως η δύναμή μας είναι στην πραγματικότητα μια αλυσιδωτή αντίδραση ευθυνών; Όσο περισσότερο δείχνουμε πως μπορούμε να αντέξουμε, τόσο περισσότερο οι άλλοι βασίζονται πάνω μας. Και όσο περισσότερο οι άλλοι βασίζονται πάνω μας, τόσο περισσότερο χάνουμε τον εαυτό μας.
Ωστόσο, υπάρχει και μια άλλη πλευρά σε αυτό το νόμισμα. Η δύναμη δεν είναι μόνο βάρος. Είναι και ελευθερία. Όταν είσαι δυνατός, έχεις τη δυνατότητα να αλλάξεις τα πράγματα, να βοηθήσεις, να προστατέψεις. Η δύναμη σε κάνει να αισθάνεσαι ζωντανός, γεμάτος σκοπό. Οι ευθύνες που πέφτουν πάνω σου, είναι οι αποδείξεις ότι είσαι απαραίτητος, ότι μπορείς να κάνεις τη διαφορά.
Η πρόκληση, λοιπόν, δεν είναι να αποφύγουμε τη δύναμη ή τις ευθύνες που φέρνει. Η πρόκληση είναι να μάθουμε πώς να ζούμε με αυτές, πώς να βρίσκουμε την ισορροπία ανάμεσα στο να δίνουμε και να κρατάμε κάτι για τον εαυτό μας. Πώς να σηκώνουμε τα βάρη των άλλων χωρίς να επιτρέπουμε να μας συνθλίβουν.
Σε έναν κόσμο που μας ενθαρρύνει να είμαστε δυνατοί, συχνά ξεχνάμε να ρωτήσουμε: ποιο είναι το τίμημα της δύναμης; Είναι οι ώρες μοναξιάς, όταν κανείς δεν μας ρωτάει πώς νιώθουμε; Είναι οι στιγμές που λυγίζουμε σιωπηλά, γιατί δεν θέλουμε να απογοητεύσουμε; Ή είναι ο φόβος πως, αν μια μέρα χάσουμε αυτή τη δύναμη, οι ευθύνες μας θα καταρρεύσουν και θα παρασύρουν τα πάντα μαζί τους;
Και όμως, υπάρχει και ομορφιά σε αυτό. Το να είσαι δυνατός, το να είσαι κάποιος που οι άλλοι εμπιστεύονται και βασίζονται, είναι μια μορφή αγάπης. Είναι ένας τρόπος να δείξεις πως είσαι εκεί, πως νοιάζεσαι, πως μπορείς να αντέξεις. Κι αυτή η αγάπη, όσο και αν πονάει κάποιες φορές, είναι ίσως το πιο δυνατό συναίσθημα από όλα.
Αντί να βλέπουμε τη δύναμη μόνο ως βάρος, μπορούμε να τη δούμε και ως ευκαιρία. Μια ευκαιρία να γίνουμε το στήριγμα που κάποτε κι εμείς χρειαστήκαμε. Να γίνουμε το φως για κάποιον που βρίσκεται στο σκοτάδι. Αλλά και να θυμόμαστε πως, ακόμη και οι πιο δυνατοί, χρειάζονται στιγμές αδυναμίας, στιγμές ανάπαυσης.
Η δύναμη δεν είναι το τέλος της διαδρομής. Είναι απλώς ένα μέρος της. Και όσο κι αν μας βαραίνει, είναι αυτή που μας επιτρέπει να προχωράμε. Όσο πιο δυνατός είσαι, τόσο περισσότερες ευθύνες πέφτουν πάνω σου. Αλλά αυτές οι ευθύνες, είναι που σου θυμίζουν ότι είσαι ζωντανός, ότι είσαι άνθρωπος, ότι έχεις κάτι να δώσεις στον κόσμο.
Και στο τέλος της ημέρας, δεν είναι αυτό που όλοι θέλουμε; Να νιώθουμε πως είμαστε χρήσιμοι, πως η παρουσία μας έχει σημασία; Ναι, οι ευθύνες μπορεί να μας εξαντλούν. Αλλά είναι και αυτές που δίνουν στη ζωή μας νόημα.
Ίσως, λοιπόν, το μυστικό να μην είναι να γίνουμε πιο δυνατοί για να αντέξουμε περισσότερα, αλλά να γίνουμε πιο σοφοί, για να ξέρουμε ποια φορτία αξίζει να κουβαλήσουμε και ποια όχι. Να μάθουμε να λέμε «όχι» όταν χρειάζεται, να ζητάμε βοήθεια όταν δεν μπορούμε να αντέξουμε άλλο.
Γιατί, στο τέλος, όσο δυνατοί κι αν είμαστε, είμαστε επίσης άνθρωποι. Και η ανθρώπινη μας φύση δεν είναι μόνο να σηκώνουμε, αλλά και να μοιραζόμαστε. Δεν είναι μόνο να δίνουμε, αλλά και να δεχόμαστε. Δεν είναι μόνο να αντέχουμε, αλλά και να αγαπάμε.
Όσο πιο δυνατός είσαι, τόσο περισσότερες ευθύνες πέφτουν πάνω σου. Αλλά αυτές οι ευθύνες, είναι η απόδειξη πως η δύναμή σου αξίζει.