Υπάρχει μία γαλήνια σοφία κρυμμένη στα λόγια του Κομφούκιου, μια σοφία που μοιάζει να συνομιλεί με την ίδια την ουσία της ανθρώπινης ύπαρξης. «Καλύτερα ένα διαμάντι με ψεγάδι παρά ένα χαλίκι χωρίς ατέλειες.» Μια φράση που ακούγεται απλή, αλλά, όπως όλα τα διαμάντια, κρύβει μέσα της πολύ περισσότερα από αυτό που φαίνεται στην επιφάνεια. Πώς, όμως, μπορεί κανείς να ερμηνεύσει αυτό το απόφθεγμα; Και τι σημαίνει για εμάς, τους ανθρώπους, που παλεύουμε καθημερινά με τις ατέλειες μας;
Το διαμάντι είναι σύμβολο πολύτιμου, μοναδικού και ανεκτίμητου. Έχει μία αίγλη, μια λάμψη που τραβά το βλέμμα και την καρδιά. Αλλά όταν μιλάμε για ψεγάδι, ξαφνικά η εικόνα του τέλειου διαμαντιού διαταράσσεται. Δεν είναι πια τέλειο· έχει ένα σημάδι, μία ατέλεια που στέκεται εκεί, σαν μια υπενθύμιση ότι τίποτα στη ζωή δεν είναι απολύτως αψεγάδιαστο. Κι όμως, ακόμη και με το ψεγάδι του, το διαμάντι παραμένει διαμάντι. Παραμένει πολύτιμο, ίσως ακόμη περισσότερο, γιατί το ψεγάδι του το κάνει ανθρώπινο, προσιτό.
Από την άλλη, το χαλίκι είναι κάτι καθημερινό, συνηθισμένο. Το βλέπεις παντού, στα μονοπάτια, στις παραλίες, στις αυλές. Είναι λείο, χωρίς ψεγάδια, μα ακριβώς αυτή του η τελειότητα είναι που το κάνει να χάνεται μέσα στη μαζικότητά του. Ένα χαλίκι μπορεί να είναι τέλειο, αλλά δεν ξεχωρίζει. Δεν αφήνει το σημάδι του. Δεν σε κάνει να το θυμάσαι.
Αυτό το δίλημμα μεταξύ του διαμαντιού και του χαλικιού είναι στην πραγματικότητα μια αντανάκλαση της ίδιας της ζωής μας. Πολλές φορές, στην προσπάθειά μας να είμαστε τέλειοι, χάνουμε την ουσία. Θέλουμε να είμαστε αψεγάδιαστοι, να μην κάνουμε λάθη, να μην έχουμε αδυναμίες. Αλλά στην πορεία αυτής της προσπάθειας, ξεχνάμε τι σημαίνει να είμαστε αυθεντικοί. Ξεχνάμε πως οι ατέλειές μας είναι αυτές που μας κάνουν μοναδικούς.
Έχω σκεφτεί πολλές φορές τι σημαίνει να αποδεχόμαστε τον εαυτό μας με όλα του τα ψεγάδια. Είναι σαν να κοιτάζεις στον καθρέφτη και να βλέπεις όχι μόνο το πρόσωπο σου, αλλά και τις ιστορίες που κρύβονται πίσω από αυτό. Τα σημάδια από τις μάχες που έδωσες, τις ρυτίδες που χαράχτηκαν από γέλια και δάκρυα, τις ατέλειες που μιλούν για την ανθρώπινη φύση σου. Κι όμως, συχνά, αντί να αγκαλιάζουμε αυτές τις ατέλειες, τις κρύβουμε. Φοβόμαστε πως δεν θα μας αποδεχθούν οι άλλοι. Φοβόμαστε πως θα μας κρίνουν, πως θα μας δουν ως “λιγότερο από τέλειους”.
Αλλά η ζωή δεν είναι για να είμαστε τέλειοι. Είναι για να είμαστε αληθινοί. Το διαμάντι με ψεγάδι είναι ένας άνθρωπος που έζησε, που αγωνίστηκε, που έκανε λάθη και έμαθε από αυτά. Είναι ένας άνθρωπος που, παρά τις ατέλειες του, συνεχίζει να λάμπει. Η τελειότητα, όπως αυτή του χαλικιού, μπορεί να είναι ελκυστική στην αρχή, αλλά δεν έχει βάθος. Δεν έχει ιστορία.
Πόσες φορές, άραγε, έχουμε κρίνει τους άλλους με βάση τις ατέλειες τους; Πόσες φορές έχουμε κοιτάξει κάποιον και έχουμε σκεφτεί “δεν είναι αρκετά καλός”; Και πόσες φορές έχουμε κάνει το ίδιο για τον εαυτό μας; Ίσως, αν αρχίζαμε να βλέπουμε τα ψεγάδια μας όχι ως αδυναμίες αλλά ως δύναμη, η ζωή μας να γινόταν πιο όμορφη. Γιατί η αυθεντικότητα, αυτή η αδυσώπητη αλήθεια του να είσαι ο εαυτός σου, είναι ό,τι πιο πολύτιμο μπορούμε να προσφέρουμε στον κόσμο.
Η φράση του Κομφούκιου είναι, τελικά, μία πρόσκληση για αποδοχή. Αποδοχή του εαυτού μας και των άλλων, όχι παρά τις ατέλειες μας, αλλά εξαιτίας αυτών. Είναι μία υπενθύμιση πως η ομορφιά βρίσκεται στη διαφορετικότητα, στην ιδιαιτερότητα, στην ιστορία που κουβαλάει κάθε ψεγάδι. Είναι μία πρόσκληση να ζήσουμε με θάρρος, να αγαπήσουμε τον εαυτό μας όπως είναι, να δούμε την αξία μας όχι στη φαινομενική μας τελειότητα, αλλά στην αυθεντικότητά μας.
Και ίσως, στην επόμενη στιγμή που θα σταθούμε μπροστά σε κάποιον ή κάτι που έχει ατέλειες, να δούμε πέρα από αυτές. Να αναγνωρίσουμε την αξία, τη λάμψη, την ιστορία που κρύβεται πίσω από την επιφάνεια. Γιατί, όπως το διαμάντι, έτσι και εμείς είμαστε πιο όμορφοι, πιο λαμπεροί, πιο αληθινοί, όταν αγκαλιάζουμε αυτό που είμαστε, με όλα μας τα ψεγάδια.