Όπου κι αν σταθείς, η θέα κόβει την ανάσα, με την ηρεμία και τη γαλήνη του τοπίου να σε ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο. Τα σπίτια του χωριού είναι χτισμένα σύμφωνα με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της περιοχής, χαρακτηρίζονται από χαμηλό ύψος και είναι κατασκευασμένα εξ ολοκλήρου από ξύλο, ενώ οι καταπράσινες στέγες τους θυμίζουν σκηνές από μυθιστορήματα φαντασίας, σαν αυτά του Τόλκιν. Οι χλοερές στέγες και οι παραδοσιακές μορφές των κατοικιών μοιάζουν να έχουν βγει από έναν κόσμο όπου η φύση και ο άνθρωπος συνυπάρχουν αρμονικά.
Μια από τις λίγες κατασκευές που δεσπόζουν στο χωριό είναι η μικρή εκκλησία του 1858, καθώς και το Εθνικό Μουσείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που προσφέρουν στους επισκέπτες μια ματιά στην ιστορία και την κουλτούρα των Φερόε. Παρόλα αυτά, ολόκληρο το χωριό, με την άγρια και μυστήρια ατμόσφαιρά του, θεωρείται από μόνο του ένα από τα πιο ξεχωριστά αξιοθέατα των Νήσων Φερόε.
Οι λιγοστοί κάτοικοι, που έχουν μείνει μόλις 30, χαρακτηρίζουν το Saksun ως το «πνεύμα των Φερόε». Το μαγευτικό και απόκοσμο τοπίο του φαίνεται να αντανακλά κάτι μυστηριώδες και θεϊκό, όπως λένε οι ντόπιοι: «Ο Θεός έφτιαξε αυτόν τον τόπο για να μας δείξει ότι πολλές φορές η πραγματικότητα ξεπερνά κατά πολύ τη φαντασία μας». Το Saksun είναι ένας τόπος που μαγνητίζει και γοητεύει κάθε επισκέπτη, προκαλώντας ένα αίσθημα δέους και θαυμασμού μπροστά στη δύναμη και την ομορφιά της φύσης.
«Το Saksun είναι το πνεύμα των Φερόε», λένε οι ντόπιοι (μόνο 30 έχουν απομείνει σήμερα) και συμπληρώνουν: » Μαγευτικό και μυστηριώδες τοπίο, άγριος και απόκοσμος αυτός ο τόπος έγινε από τον Θεό σε μια προσπάθεια να δείξει ότι πολλές φορές η πραγματικότητα ξεπερνά κατά πολύ τη φανατασία μας…»!