Η εαρινή ισημερία της Τετάρτης 20 Μαρτίου, στις 13:02 ώρα Ελλάδας, αποτέλεσαι ένα από τα σημαντικά αστρονομικά γεγονότα της χρονιάς, καθώς σηματοδοτεί την έναρξη της άνοιξης για το βόρειο ημισφαίριο. Κατά τη διάρκεια αυτής της στιγμής, οι ακτίνες του Ήλιου έπεσαν κάθετα στον ισημερινό της Γης, δηλαδή ο άξονας περιστροφής της Γης βρέθηκε κάθετος ως προς τις ηλιακές ακτίνες. Αυτό το φαινόμενο κατεγράφη και από τον αμερικανικό μετεωρολογικό δορυφόρο GOES-13, ο οποίος απαθανάτισε μια εντυπωσιακή εικόνα στις 13:45 ώρα Ελλάδας, μόλις 43 λεπτά μετά την επίσημη στιγμή της ισημερίας. Στην εικόνα είναι εμφανές ότι το ηλιακό φως φτάνει ταυτόχρονα τόσο στον βόρειο όσο και στον νότιο γεωγραφικό πόλο.
Αυτό το αστρονομικό φαινόμενο οφείλεται στο γεγονός ότι κατά την ισημερία, η Γη δέχεται την ίδια ποσότητα ηλιακής ακτινοβολίας και στα δύο ημισφαίρια της. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η διάρκεια της ημέρας και της νύχτας να είναι σχεδόν ίση σε κάθε σημείο του πλανήτη. Μετά την εαρινή ισημερία, όμως, αρχίζει η αλλαγή αυτής της ισορροπίας. Ο άξονας περιστροφής της Γης αρχίζει σταδιακά να παίρνει κλίση, με τον βόρειο πόλο να στρατεύεται προς τον Ήλιο, οδηγώντας έτσι στο φαινόμενο όπου η διάρκεια της ημέρας στο βόρειο ημισφαίριο γίνεται μεγαλύτερη από αυτή της νύχτας.
Η κλίση του άξονα της Γης είναι ο λόγος για τον οποίο έχουμε εναλλαγή των εποχών. Καθώς ο βόρειος πόλος σταδιακά κατευθύνεται προς τον Ήλιο, στο βόρειο ημισφαίριο ξεκινά η άνοιξη και ακολουθεί το καλοκαίρι. Κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού, το βόρειο ημισφαίριο απολαμβάνει περισσότερες ώρες ηλιοφάνειας, με αποκορύφωμα το θερινό ηλιοστάσιο στις 21 Ιουνίου. Στο θερινό ηλιοστάσιο, η κλίση του άξονα της Γης θα φτάσει στο μέγιστο σημείο της, και από εκεί και πέρα, η διαδικασία θα αντιστραφεί, καθώς το νότιο ημισφαίριο θα αρχίσει να δέχεται περισσότερες ώρες ηλιακής ακτινοβολίας, οδηγώντας το σταδιακά προς το καλοκαίρι του.
Αυτό το μοτίβο επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, καθώς η κλίση του άξονα περιστροφής της Γης σε συνδυασμό με την περιφορά της γύρω από τον Ήλιο προκαλούν την περιοδική εναλλαγή των εποχών. Έτσι, η εαρινή ισημερία δεν είναι μόνο ένα αστρονομικό ορόσημο, αλλά και μια φυσική υπενθύμιση της δυναμικής σχέσης μεταξύ της Γης και του Ήλιου που διαμορφώνει τις εποχές, τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας, και τις κλιματολογικές συνθήκες στον πλανήτη μας.