Η θέα της θάλασσας, σύμφωνα με διεθνή μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Health and Place», φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στη μείωση του ψυχολογικού στρες. Οι άνθρωποι που έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν τη θάλασσα καθημερινά από το σπίτι ή το γραφείο τους, απολαμβάνουν μεγαλύτερη ψυχική ηρεμία σε σχέση με όσους βλέπουν μόνο πράσινο ή αστικές περιοχές. Η επικεφαλής της έρευνας, επίκουρη καθηγήτρια Γεωγραφίας της Υγείας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, Άμπερ Πίρσον, υποστηρίζει ότι η θέα της θάλασσας έχει ανώτερα ψυχολογικά οφέλη σε σχέση με τη θέα δασών ή πάρκων, τα οποία, παρά τη φυσική τους ομορφιά, δεν προσφέρουν την ίδια ανακούφιση από το άγχος.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε με βάση στοιχεία από τους κατοίκους της πρωτεύουσας της Νέας Ζηλανδίας, το Γουέλιγκτον. Οι ερευνητές συνέκριναν τα τοπογραφικά και ιατρικά δεδομένα, προκειμένου να βρουν τη συσχέτιση μεταξύ της θέας που είχαν οι κάτοικοι από τα σπίτια ή τα γραφεία τους και των επιπέδων ψυχολογικού στρες που βίωναν. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, επιπέδου εισοδήματος και άλλων κοινωνικών παραμέτρων, η θέα της θάλασσας σχετίζεται άμεσα με χαμηλότερα επίπεδα στρες και βελτιωμένη ψυχική κατάσταση.
Αντίθετα, η θέα του πράσινου ή των βουνών δεν είχε τα ίδια οφέλη. Η εξήγηση που δόθηκε για αυτό το φαινόμενο είναι ότι η μελέτη δεν έκανε διαχωρισμό μεταξύ φυσικών και τεχνητών χώρων πρασίνου. Σε πολλές περιπτώσεις, η θέα του πρασίνου περιλαμβάνει ανθρώπινες κατασκευές ή δραστηριότητες, όπως παιδικές χαρές, γήπεδα και πάρκα, γεγονός που ενδεχομένως μειώνει το καταπραϋντικό αποτέλεσμα. Από την άλλη, η θέα της θάλασσας είναι σχεδόν πάντα φυσική και αδιατάρακτη από ανθρώπινες παρεμβάσεις.
Είναι επίσης ενδιαφέρον ότι οι ερευνητές υπογραμμίζουν πως δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσο η θέα άλλων υδάτινων σωμάτων, όπως λιμνών ή ποταμών, μπορεί να προσφέρει τα ίδια ψυχολογικά οφέλη με τη θέα της θάλασσας ή του ωκεανού. Μια μελλοντική έρευνα που θα συγκρίνει τη θάλασσα με παρθένα δάση ή άλλες φυσικές τοποθεσίες χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση θα μπορούσε να αποκαλύψει περισσότερα για τα σχετικά ψυχολογικά οφέλη αυτών των τοπίων.
Συνολικά, η μελέτη προσθέτει σε μια αυξανόμενη επιστημονική κατανόηση του πώς το περιβάλλον στο οποίο ζούμε και εργαζόμαστε μπορεί να επηρεάσει την ψυχική μας υγεία. Η θέα της θάλασσας φαίνεται να αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα για την προώθηση της ψυχικής ευεξίας, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει το σχεδιασμό των πόλεων και την τοποθέτηση κατοικιών στο μέλλον.