Στη βορειοανατολική Ινδία, κοντά στα σύνορα με το Μπαγκλαντές, βρίσκεται το κράτος Meghalaya, το οποίο φιλοξενεί δύο από τα πιο βροχερά μέρη στον κόσμο. Σύμφωνα με τα ρεκόρ Γκίνες, το χωριό Mawsynram δέχεται ετησίως 467 ίντσες βροχής, καθιστώντας το την περιοχή με τις υψηλότερες βροχοπτώσεις στη Γη. Ακολουθεί η πόλη Cherrapunji, με 463 ίντσες βροχής το χρόνο.
Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν αναπτύξει απίστευτη εφευρετικότητα για να προσαρμοστούν στις σκληρές συνθήκες του περιβάλλοντος, και ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι γέφυρες από ζωντανές ρίζες δέντρων. Κατά τη διάρκεια των μουσώνων, από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο, οι ποταμοί της περιοχής πλημμυρίζουν, καθιστώντας δύσκολη την καθημερινή ζωή. Η τοπική φυλή Khasi αρχικά κατασκεύαζε γέφυρες από μπαμπού, όμως αυτές οι κατασκευές δεν άντεχαν στις έντονες καταιγίδες και καταστρέφονταν.
Έτσι, οι ντόπιοι στράφηκαν σε μια εντυπωσιακή φυσική λύση: τα δέντρα Ficus elastica, μια ποικιλία συκιάς με εξαιρετικά ελαστικές και ανθεκτικές ρίζες. Αυτές οι ρίζες διαμορφώνονται και πλέκονται έτσι ώστε να σχηματίζουν γέφυρες πάνω από τους ποταμούς. Αν και η διαδικασία είναι χρονοβόρα, καθώς χρειάζονται 10 έως 30 χρόνια για να αναπτυχθούν πλήρως οι ρίζες, το αποτέλεσμα είναι ανθεκτικές και μακρόβιες γέφυρες που μπορούν να αντέξουν για αιώνες και να υποστηρίξουν πάνω από 35 άτομα ταυτόχρονα.
Η δημιουργία μιας γέφυρας από ρίζες αρχίζει με τη φύτευση δέντρων στις δύο όχθες του ποταμού. Οι ρίζες στρίβονται γύρω από μια προσωρινή ξύλινη κατασκευή για να καθοδηγηθούν προς την απέναντι πλευρά. Με τον χρόνο, οι ρίζες συνεχίζουν να μεγαλώνουν, να ενισχύονται και να σταθεροποιούν τη γέφυρα.
Αν και δεν είναι ξεκάθαρο πότε χτίστηκε για πρώτη φορά μια τέτοια γέφυρα, πιστεύεται ότι μερικές από αυτές υπάρχουν εδώ και πάνω από 100 χρόνια. Πολλές από τις γέφυρες βρίσκονται στον ποταμό Umshiang, και μια από τις πιο διάσημες είναι η γέφυρα Ummunoi, που θεωρείται η παλαιότερη στην περιοχή. Αυτές οι μοναδικές κατασκευές έχουν γίνει τουριστικό αξιοθέατο, προσελκύοντας επισκέπτες από όλο τον κόσμο, οι οποίοι έρχονται να θαυμάσουν τη δύναμη της φύσης και την ευρηματικότητα των ανθρώπων της περιοχής.